Fülöp Attila: A szociális és gyermekvédelmi kiadásokra fordított összegek többszörösükre nőttek

Az idei költségvetésében Magyarország 1140 milliárd forintot szán szociális és gyermekvédelmi kiadásokra, három és félszer többet, mint 2010-ben – jelentette ki Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Siófokon a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) konferenciáján.

Magyar Nemzet
2022. 10. 17. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gondoskodáspolitika aktuális helyzetéről tartott előadásában Fülöp Attila elmondta, hogy a nem állami fenntartók költségvetési támogatása 2010-ben 34 milliárd forint volt, erre a célra az idei büdzsében 171 milliárdot, a jövő éviben 227 milliárdot irányoztak elő. Az államtitkár fontos előrelépésnek nevezte az úgynevezett támogatott lakhatás bevezetését, amikor az érintettek nem több száz férőhelyes intézményekben, hanem 6–12 személyes otthonokban kapnak elhelyezést. 

Rámutatott: már 3300-an költözhettek a nagyokból ilyen kisebb szolgáltató intézményekbe, ami valódi rendszerváltás, struktúraváltás a fogyatékosságügyben, a szenvedélybetegség kezelésében, a pszichiátria területén, mert sikerült jó megoldást találni az önálló élethez, döntésekhez szükséges képességek fejlesztésére.

Fülöp Attila az idősellátásról kifejtette: az intézményi helyek száma ötezerrel, vagyis  tíz százalékkal bővült az elmúlt évtizedben, és elindult, az európai uniós források megérkezésével pedig bővül majd az a program, amely otthoni jelzőrendszeres segítségnyújtással helyettesíti, egészíti ki az intézményi ellátást. A gondoskodáspolitikához állami, önkormányzati, civil és egyházi fenntartók együttműködése szükséges – emelte ki.

Az államtitkár szerint az orosz–ukrán háborúra válaszlépésként adott európai uniós szankcióspolitika következményeként jelentkező energiaár-emelés „semmihez sem hasonló sebet ejtett a magyarországi szociális ellátórendszeren”. Hangsúlyozta: az állam ennek ellenére eleget tesz a kötelezettségeinek a gyermekvédelemben és a szociális szférában.

Beszélt arról is, hogy a közvélemény egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli a segítő szakmákban dolgozók munkáját a koronavírus-járvány, a háborús válság és az energiaválság következtében.
Biró Norbert (Fidesz-KDNP) a Somogy megyei közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat mindig támogatta a szociális intézmények fejlesztéseit, ezek közül az energetikai beruházások az energiaválság idején „különösen jól jönnek”.
Kocsis József, a SZIME elnöke emlékeztetett: az idén 25 éves egyesület október 17–18-án zajló 22. konferenciáját a koronavírus-járvány miatt kétéves kihagyással rendezték meg. A szféra dolgozói a járvány miatt nagyon nehéz éveket tudhatnak maguk mögött, amiért köszönet illeti őket, és ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy lelki támaszt kapjanak egymástól és az előadóktól – jelentette ki.

Borítókép: Fülöp Attila (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.