időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Sasvári Róbertet választották az NVB elnökévé

2022.10.03. 16:45 2022.10.03. 17:03
Sasvári Róbertet választották az NVB elnökévé

Sasvári Róbertet választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület hétfői alakuló ülésén, az elnökhelyettes Lehel Zoltán lett – közölte az MTI. 

Mint írták: Sasvári Róbert 2010 óta tagja a Nemzeti Választási Bizottságnak és jogelődjének, az Országos Választási Bizottságnak. 

Az NVB 2013-ban választott tagjainak megbízatása szeptember 30-án járt le, helyükre a Novák Katalin köztársasági elnök által jelölt hét tagot és három póttagot egy hete választotta meg az Országgyűlés kétharmados többséggel kilenc évre. A tagok és póttagok megválasztásuk után esküt tettek.

Az NVB-be az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is megbízhatnak egy-egy tagot. A 2022-es parlamenti választás után a testületbe a frakciók által delegált tagok megbízatását nem befolyásolta, hogy az Országgyűlés szeptemberben a törvényi előírásoknak megfelelően új tagokat választott – írták. 

A választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Bizottság az alakuló ülését az előző bizottság megbízatásának lejártát követő munkanapon tartja meg, ahol a tagok az Országgyűlés által választott tagok közül választják meg az elnököt és az elnökhelyettest.

Az alakuló ülésen Szalay Tamás Sasvári Róbert elnökké választására tett javaslatot, akit a testület többsége nyolc igen és négy nem szavazattal elnökké is választott.

Az elnököt nem szavazta meg Avarkeszi Dezső (DK), Fazekas Tamás (Párbeszéd), Litresits András (MSZP) és Ormándi Edina (Jobbik), Gönczi Gergely (Momentum) és Sasvári Róbert nem vett részt a szavazásban.

Az ülésen Sasvári Róbert javaslatára a testület tagjai – hét igen szavazattal, öt nem ellenében – Lehel Zoltánt választották meg elnökhelyettesnek.

A bizottság egyhangúlag döntött arról is, hogy megkezdik az egyeztetést a testület ügyrendjéről, a jogszabály szerint ugyanis azt az alakuló ülést követő harminc napon belül el kell fogadniuk.

Borítókép: Sasvári Róbert (baloldalon elöl) és Boda Pál (jobboldalon elöl) (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.