időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo
Ellenzik a magyarok az uniós források visszatartását

A többség szerint Brüsszel fizethetne

Kincses Krisztina
2022.11.22. 05:55 2022.11.22. 09:17
A többség szerint Brüsszel fizethetne

Tízből hatan, a megkérdezettek 59 százaléka szeretné, hogy Brüsszel ne tartsa tovább vissza a Magyarországot megillető európai forrásokat

– derül ki a Néző­pont Intézet legfrissebb felméréséből. Minden harmadik ellenzéki szavazó, de még a fiatalok többsége szerint is ki kellene fizetni hazánknak a két éve visszatartott összeget.

Arra a kérdésre, egyetértenek-e azzal, hogy az Európai Unió visszatartja a Magyarországnak megítélt pénzügyi támogatásokat, a magyar választók döntő többsége nemmel válaszolt.

Csak egyharmaduk, 33 százalék jelezte, hogy egyetért a brüsszeli eljárással.

Érdekes, hogy bár az ellenzéki pártok támogatják Magyarország pénzügyi szankcionálását, a kormánykritikus szavazók ebben a kérdésben megosztottak, 41 százalékuk, vagyis harmaduk ellenzi a hazánkat megillető európai források visszatartását.

Nem csak saját választóik megosztottsága miatt remélhetnek kevés belpolitikai hasznot a baloldali pártok a brüsszeli politika támogatásától. Ugyanis nincs olyan társadalmi csoport, amelynek abszolút többsége egyetértene azzal, hogy a jelenlegi helyzetben Magyarország ne férjen hozzá az uniós pénzekhez. Még az általában kritikusnak mondható ­18–29 évesek és a felsőfokú végzettségűek köré­ben is a megkérdezettek ötven-ötven százaléka – negyven százalék ellenében – ellenzi az uniós források további visszatartását. 

A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet, hogy miközben a magyar kormány mindent megtett az elmúlt hónapokban a Brüsszellel való megegyezés érdekében, számos, az elveivel és értékeivel összeegyeztethető kompromisszumot kötött – az Integritási Hatóság létrehozásától a vagyonnyilatkozati rendszer szigorításáig –, úgy tűnik, az Európai Bizottság halogatja a döntését.

Az intézet közvélemény-kutatása november 2. és november 4. között készült, ezer fő telefonos megkérdezésével, a kutatás reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.