„Enyhíteni a beteljesületlen gyermekáldás fájdalmán”

A megértés valódi szándékával kell a meddő párok felé fordulni, mégpedig tisztán, egyértelműen kommunikálva a hitünkből és emberképünkből fakadó megoldásokat – fogalmazott Marton Zsolt püspök az első Anna–Joachim konferencián, amelynek előadói hangsúlyozták, hogy a látszólagos nagyobb jó érdekében nem lehet támogatni az emberi életet sértő módokat. A kétnapos tudományos fórumot a különböző tudományterületek kutatócsoportjaiban és intézményeiben összegyűlt ismeretek megosztása céljából szervezte az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a lelkigondozás és a pszichológiai segítségnyújtás fontosságára irányítva a figyelmet.

Domján Anikó
2022. 11. 17. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meddőséget övező zavart kommunikáció megköveteli tőlünk, hogy tisztán, egyértelműen sorakoztassuk fel a hitünkből és Isten képére teremtettségünkből fakadó sarokpontokat

 – hangsúlyozta Marton Zsolt püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tudományos konferenciájának tegnapi első napján. 

Az intézmény 2019-ben az egykori Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával hívta életre az Anna–Joachim programot a gyermekre váró párok természetes fogamzássegítésének kutatására, majd az őket segítő szakemberek képzésének kifejlesztésére. Ehhez kapcsolódóan szervezték meg azt a kétnapos tudományos konferenciát, ahol a meddőség kérdésköréről igyekeznek keresztény hiten alapuló, szakmai párbeszédet folytatni. 

 

A katolikus egyház érti, hogy a beteljesületlen gyermekáldás szenvedést jelent a pároknak, ezért igyekszik a megértés valódi szándékával hozzájuk fordulni 

– fogalmazott Marton Zsolt, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: 

az egyház csak a test, a lélek és a házasság megerősítését szolgáló megoldásokat keresi és fogadja el. Mint mondta, az élettel kísérletezés korában élünk, ezért kiemelten fontos a világban már több mint negyven éve jelen lévő helyreállító reproduktív orvoslás, mely a terméketlenség okát feltárva keresi meg a meddőség okát. 

– Nem elég csak ismertetni az egyházak álláspontját, segíteni kell a pároknak, hogy megismerjék és kapcsolni tudják az életükhöz az etikai elveket, ami óriási kihívás – fogalmazott Nyéky Kálmán római katolikus pap, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karának tudományos munkatársa, bioetikai szakember. 

Kiemelte: segítségnyújtáskor az emberi élet tiszteletét maradéktalanul figyelembe kell venni. A római katolikus pap a vetélés és az abortusz fájdalmának mélységét részletezve hangsúlyozta a perinatális gyász jelentőségét. Mint kifejtette, a meg nem született gyermekeket – ma Magyarországon minden ötödik gyermek világrajövetele meghiúsul – számon kell tartani, nevesíteni, a búcsúzás belső igény. 

Nyéky Kálmán kitért arra is, hogy a mesterséges megtermékenyítés során is előkerül az abortusz kérdésköre, hiszen az embriószelekció gyakorlata vagy az embriókísérletek komoly etikai kérdéseket vetnek fel.

– A látszólagos nagyobb jó érdekében soha nem támogathatunk emberi életet sértő módokat – szögezte le a lelkipásztor. 

A mentális szakembereknek is fontos szerepük lehet a termékenységi ellátásban, erről beszélt Szigeti F. Judit klinikai szakpszichológus, aki rávilágított: az a klasszikus hipotézis, amely lelki okokat vél meghúzódni a meddőség hátterében, mára túlhaladott nézet. Ennek ellenére, mint mondta, a pszichológusnak fontos helyreállító szerepe lehet, ha a meddőség következtében krónikus stressz, krízis, esetleg trauma kezeléséről van szó. 

A pszichés segítségnyújtás fokozza a várandósság valószínűségét

– közölte. 

Az Apor Vilmos Főiskola nemcsak a nő testi-lelki-szociális-spirituális támogatását célozza meg, de a párok mindkét tagját bevonó, házasságot erősítő pszichológiai módszerekkel is segíteni próbál a gyógyításban. A főiskola lelkületének megfelelően interdiszciplináris eszközök, lelkigyakorlatok és tréningmódszerek határán találta meg a segítség lehetőségeit a gyermektelen párok részére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.