Összhangban test, lélek és erkölcs: sokak útja lehet a NaPro technológia

Napjainkra civilizációs változások következtek be: hatásukra a nők gyermekvállalási kora kitolódott, így a termékenységgel kapcsolatos problémák aránya is nő, a mesterséges eljárások pedig nem mindenkinek jelenthetnek megoldást. Létezik azonban egy több mint negyvenéves kutatási hátterű módszer, a NaPro technológia (NPT), amely a kezdetektől tiszteletben tartja a megfogant életet és a házaspárok méltóságát. Megismerése révén egyre többen oktatják a női ciklus megfigyelésének tudományára a párokat. Schaffler Orsolya, a Creighton-módszer (az NPT-orvoslás alapja) egyik első hazai oktatója vallja: számos nő fedez fel ciklusában olyan eltéréseket, amelyeket aztán helyre lehet állítani, így segítve a párokat akár a várt gyermekáldáshoz.

Domján Anikó
2022. 08. 21. 6:58
null
Young mother giving birth to a baby Fotó: Family Veldman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idő, türelem és odafigyelés

– erre van szükségük a pároknak Schaffler Orsolya szerint, amikor az új reprodukciós tudomány egyik megfigyelési eszközét, a Creighton-módszert (Creighton Model FertilityCare, CrMS) alkalmazzák a kóros állapotok diagnosztizálásához. Schaffler Orsolya Magyarországon elsőként sajátította el és kezdte oktatni a nők biológiai jeleinek megfigyelésén alapuló természetes családtervező módszert. Mint mondta, a NaPro technológia, vagyis

a természetes reprodukciós technológia nemcsak a meddőség, de a különböző nőgyógyászati megbetegedések, rendszertelen ciklusok, premenstruációs szindróma esetén is alkalmazható.

A Creighton-módszer pedig – amellett hogy diagnosztikai eszköz lehet egy erre képzett orvos kezében – akár a gyermekvállalás elkerülésére is jó eredményekkel használható.

Sokaknak nem opció a lombik 

– Hiszek a pozitív kommunikáció erejében: ha elmondjuk, hogy alapos kivizsgálás után az orvossal közösen megtalálhatjuk az okát annak, hogy miért nem jön a baba, azzal mindenki nyer: a párkapcsolatnak és a jövendő kisbabának is jót tesz. Ráadásul a Creighton-módszer egy önmegfigyelésen alapuló családtervezési módszer – fogalmazott lapunknak az oktató. Schaffler Orsolya elárulta, ő maga személyes érintettsége révén találkozott az NPT-vel, miután több orvos is a lombikprogramhoz irányította. Hangsúlyozta: senkit sem szeretne megítélni, nála azonban nem volt opció a lombik, egyrészt vallásossága, másrészt az eljárás veszélyeinek mérlegelése miatt.

A mesterséges módszerek nem az okot szüntetik meg, hanem kikerülik azt, így nem gyógyítják meg a nőt. Ha pedig a szervezet nem egészséges, akkor egy mesterségesen létrehozott várandósság is hamar veszélyeztetetté válhat

– fogalmazott Schaffler Orsolya, aki hamar rájött, hogy Magyarországon mind a Creighton-módszer, mind az erre alapuló NPT teljesen ismeretlen, ezért húgával együtt nekiláttak, hogy feltérképezzék a lehetőségeket.

A mesterséges módszerek nem az okot szüntetik meg, hanem kikerülik azt, így nem gyógyítják meg a nőt (képünk illusztráció). Fotó: Teknős Miklós

– Mivel nem tartottam elfogadhatónak, hogy csak külföldön lehet elérni a technológiát, felkerestük Írországban Phil Boyle-t, aki a NaPro technológiát Amerikából Európába hozta. Ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy Magyarországon is szükség lesz oktatókra ahhoz, hogy a módszer ismertté váljon – mondta Schaffler Orsolya, aki izgalmasnak, afféle detektívmunkának tartotta a táblázat használatát, amelyet első körben a saját felhasználói szintjén tanult meg alkalmazni.

Módszerek a tudatos cikluskövetésre

A Creighton-módszer központi eleme ugyanis egy informatív táblázat, amelyet a nőnek (a párnak) kell nap mint nap kitöltenie a saját testének változásait figyelve.

A tudatos cikluskövetés fényt derít a szervezetben zajló eseményekre, ami által a lelki gátló tényezők is oldódhatnak.

A táblázatvezetéssel pedig később az orvos képes meghatározni az eltérések okát, majd a diagnosztizálás után a gyógyítás módját is. – Amikor az ember látja az eltéréseket, elkezd gondolkozni, hogy mi lehet mögötte. Ez akkor is segítség, ha a későbbiekben kezelésre van szükség, hiszen az orvos iránytűt kap a kezébe, hogy merre induljon el, miket kell vizsgálnia. Mindezzel vált egyértelművé, hogy oktatóvá kell válnom – hangsúlyozta Schaffler Orsolya, aki maga is elvégezte a 13 hónapos, nemzetközileg is akkreditált amerikai képzést, amely az oktatóvá váláshoz szükséges.

Schaffler Orsolya, a NaPro technológia egyik első hazai oktatója

A Creighton-módszer oktatója rámutatott, hogy a különféle cikluskövetési módszerek (a Creighton mellett a Billings, a FEMM Health vagy a Sensiplan) hazai oktatói már nagyon sokan vannak, ami azt jelenti, hogy egyre több nő fedezi fel ezeknek a megfigyeléseknek a fontosságát mint tudományos, valid módszert a reproduktív egészségéhez. A személyes oktatás online formában is elérhető. – Nagy öröm számunkra, hogy szeptembertől az orvostanhallgatóknak már a Semmelweis Egyetemen is felvehető szabadon választott tantárgyként a cikluskövetés alapja – emelte ki Schaffler Orsolya.

Mik lehetnek a terméketlenség okai?

Civilizációs tünet, hogy kitolódott a gyermekvállalás kora, és sajnos komoly probléma, hogy harmincöt éves kor felett jelentősen romlanak a fogantatás esélyei

– magyarázta az oktató, hozzátéve, azt tapasztalják, hogy a negyven ­közeliek például nagyon nyitottak a természetes reprodukciós technológia iránt.

Schaffler Orsolya könyvet is írt Gyermekáldás természetesen címmel, amely a Magyar Kurír gondozásában jelent meg 2017-ben. Az interjúkötetben az NPT-ről beszélnek szakemberek és házaspárok, vagyis az orvosok, a Creighton-módszer oktatói és a NaPro technológia révén gyermeket világra hozó házaspárok szempontjait egyszerre mutatja be.

Schaffler Orsolya kiemelte:

az állam és az egyház támogatását egyaránt élvezik, hiszen mind a cikluskövetés, mind a helyreállító orvoslási módszerek teljes összhangban vannak az egyház tanításával. A Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektje 2018-ban kezdődött, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A projekt célja, hogy megismertesse a magyar társadalmat és az orvostársadalmat azokkal a módszerekkel és orvosi protokollokkal, amelyek segítenek feltárni az elmaradt gyermekáldás okait. Az alkalmazott módszerek nemcsak a katolikus egyház tanításával összeegyeztethetők, de sem az orvosoknak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát. A projekten belül orvosokat is képeznek, emellett a programnak köszönhetően jött létre a Cikluskövetés.hu honlap is, ahol részletes leírások, számos felhívás, plakát és ismeretterjesztő videó is elérhető a témában.

Romboló a fogamzásgátló tabletta

Schaffler Orsolya arra is kitért, hogy különböző reproduktív kategóriák vannak egy nő életében. Nemcsak arról lehet szó, hogy valaki kisbabát szeretne: van, aki azért tanulja meg a cikluskövetést, mert komoly oka van rá, hogy elkerülje a várandósságot. S egyre több az olyan fiatal is, aki egészségtudatosságból egyszerűen tudni szeretné, hogy mi történik a testével.

Tudjuk, hogy a házaspárok, párok mintegy húsz százaléka küzd valamilyen problémával, nehézséggel a gyermekvállalásban. Egyre több a szabálytalan ciklus, amely sokszor valamilyen kóros elváltozásra utal. Ez lehet, hogy bizonyos élethelyzetekben nem zavarja a nőt, de ha elérkezik a gyermekvállalás ideje, akkor gátló tényező lehet. Három ciklus alapos megfigyelése után mehet tőlünk az orvoshoz, hogy elkezdjék pontosan kivizsgálni az okokat

– jegyezte meg Schaffler Orsolya.

Egészséges élet. A Creighton-módszer oktatása egy bevezető előadással kezdődik, amelyen jó, ha a férj is megjelenik. Itt ismertetik a biológiai alapokat, és elmondják, miként kell végezni a megfigyeléseket ahhoz, hogy aztán egy megbízható táblázatot tarthasson kezében a nő. Ezután következik két-három hétnyi aktív cikluskövetés, majd a nő konzultáción vehet részt az oktatójával, tisztázó, elemző beszélgetéseken, hogy magabiztosan tudja alkalmazni a módszert. Ezek a konzultációk három-négy cikluson keresztül intenzívek, majd ritkulnak az alkalmak. A konzultációk körülbelül másfél órásak. Schaffler Orsolya arról is beszámolt, hogy rendszeresen vannak továbbképzéseik, és annak érdekében, hogy az összes hazai oktató együttműködését biztosítsák, rendszeresen szakmai esteket és találkozókat tartanak. – Próbáljuk erősíteni egymás között a kapcsolatot, és nem vetélytársakként tekinteni egymásra, hiszen ez közügy. Amíg a nőknek csak a három százaléka figyeli a ciklusát, együtt kell működnünk. A cél az, hogy a nők megtanulják: az egészséges ciklus egészséges életet jelent, az élet továbbörökítésének pedig egészséges életből kell fakadnia – hangsúlyozta Schaffler Orsolya.

A Creighton-módszer a fiatal nők egészségi állapotának követésére is tökéletesen alkalmas.

Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb és folyamatos rombolást visz végbe a szervezetében a fogamzásgátló tabletta, amelyet gyakran nem is fogamzásgátlás céljával írnak fel. Sok esetben valamilyen nőgyógyászati panasz, fájdalmas menstruáció, rendszertelen vérzés vagy bőrbetegség ad okot az orvosnak arra, hogy a tablettát javasolja. Viszont ennek hormonális hatásmechanizmusa olyan mesterséges állapotot idéz elő, amely az egészségre kifejezetten kártékony, hiszen csak a tüneteket szünteti meg

– hívta fel a figyelmet az oktató. Azt már kevesen tudják, hogy a ciklus leállításával a tabletta által produkált havivérzés nem igazi menstruáció, és nincs emögött peteérés, ami az egészséges szervezet alapvető életjele. Fiatal lányoknak – akiknek még fejlődésben van a szervezetük – tehát sokkal inkább a cikluskövetés módszere ajánlott, hogy kiderüljön a probléma valódi oka.

Ajándék vagy jog a gyermek?

Schaffler Orsolya kitért arra is, hogy sokan vannak, akik a gyermeket nem ajándéknak, hanem jognak tekintik, s hozzá mint oktatóhoz inkább az utóbbiak érkeznek. Sikertelen lombikprogram után is felkeresik őket, és nemegyszer talál az NPT-orvoslás olyan kezeletlen betegségeket, amelyeket addig fel sem fedeztek. A cikluskövetés során ezeknek a pároknak gyakran megváltozik a saját szervezetükhöz való viszonyuk, felértékelődik az egészségük helyreállításának fontossága, és ezáltal az élet fogantatásával kapcsolatban is új szemlélet kerül náluk előtérbe. Kiegyensúlyozottabban, saját testükkel szorosabb összhangban, nagyobb bizalommal készülnek gyermekük fogadására.

Egyelőre általános az asszociáció, hogy ha nem jön a baba, akkor lombikra küldik a párokat, anélkül hogy ismertetnék velük, mit jelent pontosan az eljárás és milyen veszélyeket hordozhat

– fogalmazott Schaffler Orsolya.

A Creighton-módszer oktatója hangsúlyozta: a természetes/termékenységtudatos módszer nem azt jelenti, hogy gyógyszermentes. Ha például a megfigyelések után kiderül, hogy hormonpótlásra van szükség, akkor az orvos ugyanúgy fel fogja írni azt a megfelelő időben. Viszont a NaPro technológia törekszik arra, hogy nem szintetikus, hanem bioazonos hormont adjon. Úgy látja, nagyon sokszor meglepődnek a párok, amikor elmondják nekik, hogy az NPT is XXI. századi gyógyszereket alkalmaz. A különbség az, hogy a természetes, egészséges ciklust próbálja meg visszaállítani, nem pedig mesterséges állapotot generál. A gyógyszeres kezelés tehát a szervezet szükségleteivel összhangban zajlik.

Külföldön több orvos kizárólag házaspároknál alkalmazza az NPT-t, mert úgy gondolják – szintén a katolikus tanítással összhangban –, hogy a várva várt gyermeknek családban a helye.

– Mi is megtapasztaltuk oktatóként, mennyire más, amikor házastársi szövetségben várják a kisbabát – emelte ki a CrMS-oktató. Arról is beszélt, hogy a kezelés során nagyon bensőséges, hosszú távú kapcsolat alakul ki az oktató és a párok között. Van olyan pár, amelyik már a harmadik gyermekét várja, amióta a cikluskövetést segíti náluk, de még mindig folyamatos a konzultáció, hiszen tudják, bármikor fordulhatnak hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.