Bombafenyegetés miatt szálltak fel a Gripenek

Egy Lengyelországból Izraelbe tartó civil utasszállító repülőgép bombafenyegetést kapott, emiatt szombaton délután riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

Forrás: MTI, Index2022. 11. 12. 19:47
Litvánia, 2022. szeptember 21. A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülõgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a gép a román légtérből lépett be Magyarország légterébe.

Ekkor a román légierőtől átvették a kísérési feladatot a Magyar Honvédség vadászgépei, és az utasszállítót a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre kísérték, ahol az leszállt.

A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra – jelezte a HM.

Bombafenyegetés miatt szakította meg útját a Ryanair Poznanból Tel-Avivba tartó gépe, amelyen 148 utas tartózkodott. A Boeing–737-est mindenki épségben elhagyta – értesült az Index.

Vajda János, a repteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője a Dehir.hu-nak a leszállást megerősítette, azt ugyanakkor egyelőre még nem közölhette, miért szállt le a gép Debrecenben. A portál ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a város légterében több Gripen vadászgép is megjelent.

Az ügyvezető közölte, hogy valamennyi utas épségben elhagyta a gépet, melyen összesen 148-an tartózkodtak. A repülőtér környékén hatalmas készültség van, több kék villogós, megkülönböztető jelzést használó jármű is megjelent. Vajda János azt is elmondta, hogy amennyiben további információk állnak rendelkezésre a hatóságoktól – például a Terrorelhárítási Központtól –, beszámolnak majd róla.

Romániából fordult vissza a gép

A Dehir.hu a Flightradar repülési képe alapján arról ír, hogy a gép már javában elhagyta Debrecen légterét és Magyarországét is, amikor Romániából egyszer csak visszafordult. Ezután landolt Debrecenben.

A repülőtér jelenleg zárva tart, és csak éjjel 11 órára várják még a Wizz Air egyik járatát, amely Tel-Avivból érkezik. Vajda János azt mondja, azt a járatot már tudják fogadni, így nem kell másik reptérre irányítani.

Más járat nem maradt ki a debreceni reptéren, ugyanis a délutáni tel-avivi járat még a történtek előtt útnak indult, ezért civilek sem voltak nagy számban a légikikötőben.

A Debrecen International Airport Kft. később közleményt adott ki, melyben azt írta:

a légiforgalmi szolgálat tájékoztatása alapján helyi idő szerint 16:06 perckor egy Boeing 737-800-as típusú repülőgép érkezett a Magyar Légierő vadászgépeinek kíséretében a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre, biztonsági okokra hivatkozva. A leszállást követően a repülőgép fedélzetén tartózkodó 148 utas, valamint a személyzet kiszállítása a protokollfolyamatok szerint megtörtént, így biztonságosan várakozhatnak a terminál épületben. A légi jármű, valamint az eset körülményei az illetékes hatóságok által vizsgálat alatt állnak. További tájékoztatást a vizsgálat lezárását követően tudunk adni.

Borítókép: A Magyar Honvédség JAS–39 Gripen típusú vadászrepülőgépei (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.