Csak májusban várható ítélet a Fenyő-gyilkosság ügyében

Portik Tamás ismét ügyvédet vált, így az ellene és Gyárfás Tamás ellen, mint felbujtókként zajló elsőfokú tárgyalás érdemi része, az iratismertetés, a perbeszédek és az ítélet kihirdetése megint csúszik. Legkorábban 2023 májusában várható elsőfokú ítélet.

2022. 11. 28. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik évébe lép január 1-én a Gyárfás Tamás ellen Fenyő János meggyilkoltatása vádjával indult büntetőper Póta Péter bíró előtt a Fővárosi Törvényszéken. Gyárfás először 2019. november 11-én állt a bíró elé, ám akkor is és és azóta is tagadja, hogy ő ölette volna meg 1998. február 11-én Budapesten üzleti ellenfelét/ellenségét, Fenyő Jánost. 

Az első napon, majd még további két tárgyalási napon Gyárfás ízekre szedte a vádat. Minden elemében tagadta, hogy ő bujtotta volna fel Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. Akit aztán jogerős ítélet szerint a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác meg is ölt 24 és fél évvel ezelőtt. 

Rohác életfogytiglani fegyházat kapott Fenyő meggyilkolásáért, valamint az Aranykéz utcai, négy halálos és több tucat súlyos sérülést okozó robbantásért. Akkor azonban még nem ült megbízóként senki a vádlottak padján.

Gyárfás Tamást 2018. április 17-én vették őrizetbe a Fenyő-gyilkosság ügyében és gyanúsították meg a gyilkosság megbízójaként. Az akkor még a Nemzetközi Úszószövetség alelnökeként regnáló Gyárfást végül nem tartóztatták le, 200 millió forint óvadék megfizetése ellenében szabadlábon védekezhet azóta is. (A vádlott egyébként többször is kijelentette: áll a bíróság rendelkezésére, nem kíván külföldre távozni, a bíróságon akarja tisztázni ártatlanságát.)

Másfél évvel Gyárfás őrizetbe vétele után pedig elkezdődött a tárgyalássorozat, ami negyedik éve tart. A sportvezető először egyedül állt a bíróság elé, hiszen Portik Tamás más gyilkosságok miatt összesen 28 év fegyházbüntetését tölti, így esetében perújításként kellett megkezdeni a tárgyalást, itt azonban az a döntés született, hogy egyesítik az ügyét a már zajló Gyárfás-perrel.

A bíró e hétre – kedden és csütörtökön – két tárgyalási napot tűzött ki (decemberre szintén két napot; fontos tanúkat idézett be. Keddre például a vád tanújaként Papp Gábor ügyvédet, akitől egyebek mellett arról kérdezhetik majd, hogy előnytelen volt-e Gyárfás Tamásnak a Portik Tamással kötött ingatlancsere 2004-ben. 

Ettől nagyobb érdeklődést válthat ki azonban Vajtó Lajos tanúvallomása. Még az ezredforduló évében vallotta a nyomozó hatóságnak – más mellett –, hogy „… Fenyő János halála előtt 3-4 nappal … Fenyő János telefonon keresett meg engem… engem kért meg, hogy segítsek a tárgyalás előtti napon a sajtó minél szélesebb körében nyilvánosságra hozni a Gyárfás Tamás elleni védelem stratégiáját.” 

 

Vajtó a Gyurcsány-féle elhárítás főnökének, Laborcz Sándornak és az olajozó bűnöző, Portik Tamásnak a találkozóján is részt vett, ahol szóba került Gyárfás szerepe a Fenyő-ügyben.

Erre a vallomásra azonban – a jelenlegi állás szerint – még várni kell várhatóan 2023 februárjáig. Lapunk információja szerint ugyanis Portik Tamás ismét ügyvédet vált, immár másodszor, ez pedig azt jelenti, hogy az új ügyvéd megnevezéséig, majd felkészüléséig nem tárgyalható a bizonyítási eljárásban olyan rész, ami Portik vádbeli szerepét vizsgálja. Vajtó vallomása pedig éppen ilyen.

 

Csütörtökre egyébként a Gyárfás Tamást 2017-ben a Fenyő-üggyel kapcsolatban megzsarolók egyike, az MSZP egyik egykori fontos politikusa tanúskodik a terv szerint, kérdés, lesz-e tárgyalás. Holnap kiderül.

A csúszás azonban biztosra vehető. Eredeti terv szerint a bizonyítási eljárást decemberben két tárgyalási napon lezárták volna, és kezdetét vehette volna a végjáték az iratismertetéssel. Ebben az esetben februárban jó eséllyel ítéletet is hirdethetett volna Póta Péter bíró. 

Az új fejlemények tükrében azonban a most elmaradó tanúkat csak februárban tudják majd meghallgatni és csak májusban kerülhet majd sor a perbeszédekre, a vádlottak utolsó szó jogán való szólására és az ítéletre. 

Mindez a tárgyalás negyedik évében, több mint 24 évvel fenyő János meggyilkolása után.

Borítókép: 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.