Folytatódik a demonstráció az oktatásért, újabb élőlánc alakult a fővárosban

A korábbiakhoz hasonlóan baloldali politikusok is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

2022. 11. 18. 9:29
diák tüntetés
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek megmozdulásai után péntek reggel újabb demonstráció vette kezdetét, amellyel ismét az oktatás helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet a fővárosban. 

Háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkottak élőláncot Budapesten. A szervezők beszámolója szerint országszerte 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz, amelynek útvonala a Margit híd–alsó rakpart–Kossuth tér–Kiskörút (Deák, Astoria, Kálvin, Fővám tér)–Szabadság híd–budai felső rakpart volt. A demonstráció résztvevői a "Ki fog holnap tanítani?", "Szabad oktatást!", "Nincs pedagógus, nincs jövő." feliratú molinókat tartották a magasba, és  a "Szabad ország, szabad oktatás!", "Nincs tanár, nincs jövő!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat!" rigmusokat skandálták.

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

A korábbi élőláncokhoz és demonstrációkhoz hasonlóan baloldali politikusok – köztük a párbeszédes Szabó Tímea és Jámbor András, a momentumos Tóth Endre és Fekete-Győr András – is csatlakoztak a kezdeményezéshez a belvárosban. 

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

Az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom reggelre meghirdetett kezdeményezése után délután 5-kor egy nagyobb vonulást is tervezne, amelynek útvonala a Március 15. tér – Erzsébet híd – Lánchíd utca – Clark Ádám tér. A főváros mellett ugyanakkor Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, illetve kisebb városokban is zajlanak a tiltakozások. 

A PDSZ országos választmánya egyébként a november 11-i ülésén döntött arról, hogy a tavaszi sztrájk időszakához hasonlóan ismét meghirdeti a szolidaritási sztrájkot a szakképzésben foglalkoztatottak részére, hogy csatlakozni tudjanak a november 18-i munkabeszüntetéshez. 

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

Cikkünk frissül.

Borítókép: Diákok demonstrálnak a Margit hídon (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.