időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Folytatódik a demonstráció az oktatásért, újabb élőlánc alakult a fővárosban

Magyar Nemzet
2022.11.18. 09:29 2022.11.18. 11:50
Folytatódik a demonstráció az oktatásért, újabb élőlánc alakult a fővárosban

Az elmúlt hetek megmozdulásai után péntek reggel újabb demonstráció vette kezdetét, amellyel ismét az oktatás helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet a fővárosban. 

Háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkottak élőláncot Budapesten. A szervezők beszámolója szerint országszerte 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz, amelynek útvonala a Margit híd–alsó rakpart–Kossuth tér–Kiskörút (Deák, Astoria, Kálvin, Fővám tér)–Szabadság híd–budai felső rakpart volt. A demonstráció résztvevői a "Ki fog holnap tanítani?", "Szabad oktatást!", "Nincs pedagógus, nincs jövő." feliratú molinókat tartották a magasba, és  a "Szabad ország, szabad oktatás!", "Nincs tanár, nincs jövő!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat!" rigmusokat skandálták.

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

A korábbi élőláncokhoz és demonstrációkhoz hasonlóan baloldali politikusok – köztük a párbeszédes Szabó Tímea és Jámbor András, a momentumos Tóth Endre és Fekete-Győr András – is csatlakoztak a kezdeményezéshez a belvárosban. 

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

Az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom reggelre meghirdetett kezdeményezése után délután 5-kor egy nagyobb vonulást is tervezne, amelynek útvonala a Március 15. tér – Erzsébet híd – Lánchíd utca – Clark Ádám tér. A főváros mellett ugyanakkor Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, illetve kisebb városokban is zajlanak a tiltakozások. 

A PDSZ országos választmánya egyébként a november 11-i ülésén döntött arról, hogy a tavaszi sztrájk időszakához hasonlóan ismét meghirdeti a szolidaritási sztrájkot a szakképzésben foglalkoztatottak részére, hogy csatlakozni tudjanak a november 18-i munkabeszüntetéshez. 

diák tüntetés
Fotó: Bach Máté

Cikkünk frissül.

Borítókép: Diákok demonstrálnak a Margit hídon (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.