időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

Magyar Nemzet
Forrás: MVM Zrt.
2022.11.23. 12:21 2022.11.23. 16:47
Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt – olvasható az MVM Zrt. közleményében.

Az MVM csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát. Minden évben tíz  fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

Idén Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs jazz-zongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima díjat.

A hazai zeneművészet egyik legnagyobb presztízsű elismerése a Junior Prima díj, mely valóságos ugródeszka a fiatalok számára. A díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. Az MVM csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ezért is állunk a Junior Prima díj zeneművészeti kategóriája mögött már tizenöt éve

 – mondta Juhász Edit, az MVM Zrt. általános és jogi vezérigazgató-helyettese.

A Junior Prima díj zsűrijének tagjai minden évben a legrangosabb magyar zeneművészeti szaktekintélyek közül kerülnek ki. A testület elnöke idén is Vigh Andrea Liszt Ferenc- és Prima díjas hárfaművész, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A grémium tagjai továbbá Bacsó Kristóf Artisjus-díjas szaxofonművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője; Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima és Junior Prima díjas érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója; Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező; Keller András Kossuth-, Liszt-, Prima és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész; Marton Éva Prima Primissima, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, professor emerita; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa; valamint Takács-Nagy Gábor Liszt- és Prima Primissima díjas karmester, hegedűművész, érdemes művész.

Megtisztelő, hogy a kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, érdemes művész is, aki pótolhatatlan nemzeti és művészeti értékével, tudásával járult hozzá a tehetségek kiválasztásához.

Önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni. A siker megszületésében segíti és inspirálja fiataljainkat a Junior Prima Díj, amely ma az ifjú művészek körében a legnagyobb presztízst képviseli

 – mondta Dr. Vigh Andrea.

 A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai:

·       Eszenyi Zsombor klarinétművész

·       Fröschl Éva Lilla kürtművész

·       Hartmann Domonkos Péter csellóművész

·       Hontvári Gábor karmester

·       Horváth Balázs jazz-zongoraművész

·       Oláh Patrik zeneszerző

·       Pellet Sebestyén zongoraművész

·       Rozsonits Ildikó zongoraművész

·       Tabajdi Ádám orgonaművész

·       Tuznik Natália operaénekes

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.