Ismét érkezik az olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül Magyarországra

Lengyelországban ketten meghaltak, miután rakétadarabok csapódtak be a határ mellett, közben a Barátság kőolajvezeték is leállt – olvasható a Vg.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 11. 17. 14:50
null
Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kõolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépõ vezetéke a fõelzáró csappal, elõtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kõolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VG információja szerint 

csütörtök délután kettő körül már a korábbi fennakadások ellenére érkezett kőolaj Magyarországra.

Már érkezik az olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül Magyarországra

Lengyelországban ketten meghaltak, miután rakétadarabok csapódtak be a határ mellett, közben a Barátság kőolajvezeték is leállt.

Szijjártó Péter szerdán a Facebookon jelentette be, hogy a műszaki munkálatokat sikerült olyan mértékben elvégezni, hogy a kőolajszállítás Magyarország irányába hamarosan újraindul. A külgazdasági és külügyminiszter korábban azt is közölte, hogy 

Magyarország energiaellátása akkor sem volt veszélyben, amikor a kőolajvezetéken nem jött olaj, mivel jelentős készletekkel rendelkezik az ország.

Kedd este a Lengyelországot ért rakétabecsapódásokat követően kiderült, hogy rakétatalálat érte az áramellátót is a fehérorosz–ukrán határon, a Barátság kőolajvezeték azonban nem sérült meg. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy az átfogó orosz rakétatámadás az Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással volt. Kiemelte, hogy az energiarendszer elleni mostani támadás volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta. 

A hazai, három hónapra elegendő stratégiai tartalékon felül általában a finomítóknak is van egy 30 napos tartalékuk, hogy a finomítás zökkenőmentes legyen, s ez így van Százhalombattán is – írta meg korábban a VG.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.