Gulyás Gergely: Magyarország kőolajellátása biztosított

Szállodákat, vendéglátóhelyeket segít a kormány − turisztikai akciótervet fogadtak el.

Harangozó Éva–Kreft-Horváth Márk–Ternovácz Áron
2022. 11. 16. 15:13
null
Gulyás Gergely kormányinfó Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormányinfón elhangzott legfontosabb kijelentések:

  • Magyarország kőolajellátása biztosított, újraindult a Barátság kőolajvezeték
  • Magyarország Horvátország felől is be tud szerezni kőolajat
  • Magyarország a lengyelek mellett áll
  • A szállodákat, vendéglátóhelyeket segíti a kormány − turisztikai akciótervet fogadtak el
  • Magyarország  Törökország előtt ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást
  • Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása
  • A kormány mindent megtett az unióval való megállapodás érdekében

 

– Február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések a háború kérdéseivel kezdődnek, ez ma különösen aktuális volt – így kezdte a mai Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: tegnap kaptak hírt a Moltól arról, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, de szerencsére csak az áramellátó sérült meg, ami ideiglenes volt. Egyébként az ország kőolajellátása biztosított, hónapokra van tartaléka a Molnak és az országnak is van több hónapra elegendő stratégiai tartaléka. A tárcavezető hozzátette: két órakor pedig újraindult a Barátság kőolajvezeték, az eredeti kapacitása is hamarosan helyre fog állni.

 

Magyarország a lengyelek mellett

Tegnap este a miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot – mondta el Gulyás Gergely a Lengyelország területén becsapódott rakéta ügyében. 

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország a lengyelek mellett áll.

Szerinte ez az eset is azt mutatja, hogy minél előbb béketárgyalások kellenének, és a konfliktus lezárásán kell dolgozni. A NATO-szövetségesek jó összhangban vannak Gulyás Gergely szerint, ezt bizonyítja az is, hogy tegnap este mindenki biztosította Lengyelországot a támogatásáról.

 

A szállodákat, vendéglátóhelyeket segíti a kormány

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a turisztikai akciótervezetet fogadott el a kormány: az idei évben, még az energiaválságban is jó évet fognak zár az ágazat, de a szállodákat és vendéglátóhelyeket segíti a kormány. A miniszter kifejtette: tavaly 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el. Ennek 26 százaléka Budapesthez és 74 százaléka vidékhez kapcsolódik. A vendéglátás árbevétele 45 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest. Gulyás Gergely kiemelte: az energiaárak emelkedése miatt az iparág nehéz helyzetbe került, 

ezért a kormány olyan turisztikai akciótervet fogadott el, hogy a csökkenés mértéke ne legyen magas.

Ennek értelmében a Szép-kártyán a különböző füleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet ezeket az összegeket felhasználni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggeszti a kormány, a már befizetett összegeket vissza lehet igényelni, a nettó árbevétel négy százaléka marad is az ágazatnál.

 

Magyarország délről is be tud szerezni kőolajat

A haderőfejlesztési program felgyorsításáról kérdezte lapunk a minisztert. Gulyás Gergely válaszában jelezte, hogy további gyorsításról nem kellett dönteniük, mert már korábban meghozták ezeket a döntéseket. A miniszter jelezte, a tegnap esti eseményekkel kapcsolatban kezdetben mindenki a saját igazát akarta bizonyítani, de szerinte a tények tudatában kell levonni a politikai konzekvenciákat. Gulyás Gergely elmondta; 

örülnek annak, hogy Magyarország szövetségeseinek nagy része józan választ adott a helyzetre. 

Az amerikaiaknak vélhetően pontos információik voltak − jelezte a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter elmondta; viszonylag hamar meg lehetett állapítani, hogy az oroszok lőtték-e ki a rakétát, vagy sem. 

Jogi értelemben Horvátországba tankerekkel szállított orosz kőolaj is vezetéken érkező kőolajnak számít, aminek embargója alól Magyarország mentességet harcolt ki Brüsszelben. Fotó: Mirkó István

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva jelezte; Magyarország kőolajat is tud beszerezni a délről, Horvátország felől, jogi értelemben ugyanis az ide tankerekkel szállított orosz olaj is vezetéken érkező kőolajnak számít, aminek embargója alól Magyarország mentességet harcolt ki Brüsszelben.

 

Magyarország Törökország előtt ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő posztjára, miszerint vélhetően orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba, a miniszter szerint ilyen helyzetben nem szabad az első indulatnak megfelelően nyilatkozni. Hozzátette: a képviselő asszony 

az EP-ben dolgozik, ott lehet mindenféle kijelentéseket tenni, következmények nélkül, a magyar kormány viszont nem így jár el. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: a háborúért csak Oroszország felelős. Még közvetett felelőssége is van az oroszoknak a rakétatámadás miatt, de meg kell várni a fejleményeket. Ugyanakkor úgy véli – ami az ukránoknak kifejezett felelőssége –, hogy nem nyilatkozott felelősségteljesen az ukrán elnök, mert az oroszokat tette meg felelősnek, holott a jelen adatok szerint a rakétatámadást az ukránok követték el. A miniszter elmondta azt is: Törökország előtt Magyarország ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

 

Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása

Az ügyeleti ellátás átalakításával kapcsolatban a miniszter kifejtette: „nem akartuk úgy bevezetni, hogy ne próbáltuk volna ki. Az államnak egyébként drágább ez a rendszer.” Hajdu-Bihar megyei tapasztalatokat figyelemre érdemesnek ajánlotta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy az orvosi kamarával hosszú egyeztetések voltak. Mint fogalmazott: „Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása, az ellátás színvonalának javulását hozzák a törvénymódosítások.” 

Van egy bérkeret, amely most növekedni fog, az orvosbéremelés utolsó részlete ez 2023 elején 

− hangsúlyozta a miniszter. – Spórolni senki nem akar vele, lehetőség van arra, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is kereshessen. Elmondta azt is, hogy a fővárosra az új ügyeleti rend nem terjed ki.

Egy másik kérdésre válaszolva nem tartja méltányosnak, ha Fót polgármestere hathavi jutalmat kap. 

Elmondása szerint nem tart attól, hogy országosan ne legyen elegendő burgonya és tojás, a bevezetett intézkedés minden boltra vonatkozik, és fel sem merül, hogy bármelyik láncot diszkriminatívan érintsen.

 

A vizsgálat végét meg kell várni

A kormány véleménye az, hogy a vizsgálat végét meg kell várni − jelezte az Index felvetésére válaszolva Gulyás Gergely. Az internetes portál újra azt kérdezte a minisztertől, hogy mit gondol a kormány a tegnap esti lengyelországi rakétabecsapódásról. 

A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is beszélt lengyel kollégájával 

− mondta el egy másik kérdésre válaszolva a Miniszterelnökség vezetője.

A turisztikai szektorban nem osztanak szét pénzeket, a befizetendő járulékot engedi el a kormány, a Szép-kártya zsebeinek eltörlésével pedig pluszbevételhez juthatnak a turizmusban dolgozók. 

A kormány továbbra is örömmel tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával, ha vannak értelmes felvetéseik 

− jelezte egy vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás. − Készenléti helyzet van, a katonaság jelenleg is bevethető, honvédeink felsorakoztathatók a határon, de tegnap ezt végül nem látta indokoltnak a kormány − jelezte a TV2 kérdésére válaszolva a miniszter. − A kormány arra számít, hogy emelkedik az Ukrajna felől érkező menekültek száma − válaszolt egy másik kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Donald Trumpnak a magyar kormány sok sikert kíván − kommentálta az egykori amerikai elnök újraindulásáról szóló bejelentését Gulyás Gergely. 

 

A közvetlen határvédelemre készen állnak a katonák

A miniszter kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az ország rakétavédelmi képességei nem olyanok, mint a világ vezető országaié, ugyanakkor a közvetlen határvédelemre készen állnak a katonák: kész terv van arra, hogy a határ közelében mit kell tenni egy éles helyzetben. Hozzátette: 

amióta a háború tart, van elrendelt katonai készültség, ennek a fokozata emelhető. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: készen állnak a tervek arra, hogy bevezessék a 25–30 év közötti nőkre az szja-mentességet, ha gyermeket vállalnak, de erről december elején tudnak többet mondani. Gulyás Gergely arról is beszélt, ha a kormány valamelyik tagja elutazik Ukrajnába, arról utólag fog kommunikálni a kabinet. Az üzemanyagárstop sikeréről szóló kérdésre kifejtette: „elsősorban a családok számára akartunk segítséget nyújtani. Ez komoly siker. Az infláció magas, de ez az intézkedés mérsékelte azt.” Palkovics László lemondásával kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott:  

legfontosabb kérdése a következő időszaknak az energia ügye, ezért strukturális változtatásra volt szükség. 

Palkovics a minisztérium csökkentése miatt nem kívánta vezetni a minisztériumot. A tárcavezető hozzátette: a családtámogatáson a jövőben sem kíván spórolni a kormány, mert fontos stratégiai cél.

A kormány mindent megtett a megállapodás érdekében

Az uniós pénzeknek a tagállami légvédelemhez nincs köze, és nem is lesz köze − szögezte le a Heti TV felvetésére válaszolva Gulyás Gergely. A honvédelmi miniszter, aki Izraelbe utazott, Novák Katalin államfővel együtt találkozik az ügyvezető kormány honvédelmi miniszterével.

A kormány az első hónapokban mindent megtett, és most is megtesz mindent azért, hogy az Európai Unióval sikerüljön megállapodni 

− válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Azt is jelezte, hogy ezek a pénzek nem adományként érkeznek, hanem szerződésben rögzített módon amiatt járnak nekünk, mert megnyitottuk piacainkat a nyugat-európai országok előtt. 

Magyarország a GDP-je 1,4 százalékát kapja az uniótól, mert vannak befizetéseink is 

− jelezte a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely nem aggódik amiatt, hogy a Mi Hazánk akciói miatt romlana Magyarország hírneve a világban. A miniszter úgy gondolja, hogy hazánkról Nyugaton jelenleg csak rosszat szabad írni a médiában. A Heti TV azt vetette fel, hogy a szélsőjobboldali párt betiltatná a kóser vágást, ez Gulyás Gergely szerint nem reális. A Magyar Fórum azt kérdezte a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy az ukránokat milyen felelősség terheli a kilőtt rakéta miatt, ami Lengyelországban csapódott be tegnap este. 

A miniszter elmondta, hogy ha bebizonyosodik, hogy így történt, az ukránoknak kell erre magyarázatot adniuk. 

Az ukrán oktatási törvény további szigorításáról szóló tervekről Gulyás Gergely elmondta; az a bánásmód, amit Ukrajna megengedett a nemzeti kisebbségekkel szemben az elmúlt években, durván sérti az emberi jogokat. 

Ukrajnának változtatnia kellene ezen a gyakorlaton 

− jelezte a miniszter. − A migráció fontos téma, erről Európában beszélni kell, de eddig jó uniós megoldás nem volt, csak a tagállami megoldások működnek − mondta el egy kérdésre válaszolva Gulyás. 

 

Magyarország kiállt Ukrajna területi integritása mellett

− Arra, hogy egy újságírónak mi a véleménye – mivel sajtószabadság van – a kormánynak nincs befolyása − hangsúlyozta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Hozzátette: a kabinet egyetlen médiumot sem jelentett nemzetstratégiainak. Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország mindenhol hivatalosan is kiállt Ukrajna területi integritása mellett. Szerinte Herszon visszafoglalásához vélhetően hozzájárulhatott a nyugati támogatás, nem lebecsülve az ukránok hősiességét. Szerinte érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy jól járt-e azzal Ukrajna, hogy többek között az USA NATO-tagnak akarja az országot. 

Az új Energiaügyi Minisztérium az Energiahivatal hatvan hatásköréből ötvenet átvesz, az uniós szabályok szerint kötelező hatáskörök maradnak a hivatalnál 

− jelezte a miniszter egy vonatkozó kérdésre. Összességében nem tesz jót az infláció az országnak, közgazdasági alapelv ugyan, hogy a költségvetésnek többletbevételt okoz az ilyen helyzet, de a rezsicsökkentés miatt most negatív a mérleg − válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A Vodafone átvilágítása folyamatban van, ezt követően véglegesítik az árat, és írják majd alá a szerződést − mondta el a Telex kérdésére válaszolva a miniszter. 

A tárcavezető azért nem elégedett a magyarországi sajtóval, mert eléggé durva a nyelvezete. 

A Telex munkatársa egy eheti médiakonferenciáról faggatta a Miniszterelnökség vezetőjét, aki jelezte, hogy nem ismer régi kommunista újságírókat. − A rendszerváltoztatást követően nem volt olyan becsülete a Magyar Honvédségnek, mint korábban − jelentette ki egy újabb kérdésre válaszolva a miniszter. A minisztériumokat érintő kifizetési stop az októberi költségvetésnek jót tett, Gulyás Gergely úgy becsüli, hogy ebben az egy hónapban több bevétele volt az államnak, mint amennyi kiadása, de a korlátozást novemberre már nem tartották fenn.

A burgonyatermesztők szövetsége és a tojásszövetség az MFOR és a privátbankár tudósítója szerint már jelezte, hogy hiány lesz az újonnan árstop alá vont két termékből. A portál számítása szerint a nyugdíjas-infláció is tizennégy százalékos, és ez az év végéig emelkedni fog, emiatt további nyugdíjemelés kellene. Gulyás Gergely jelezte, hogy a kormány eddig 13,5 százalékkal emelte a nyugdíjakat, a következő emelés pedig januárban lesz.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.