A Telex szerint Magyarországon mégis sajtószabadság van?

Úgy vélik, hogy bár Magyarországon létezik a sajtószabadság, a közszolgálati média mégsem működik.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 10. 25. 11:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szintet lépett a Telex, megalapításuk óta először írtak arról, hogy mégis van sajtószabadság Magyarországon – írja a Tűzfalcsoport.

A fenti poszt tanúsága szerint a Telex úgy ítéli meg, hogy bár Magyarországon létezik a sajtószabadság, a közszolgálati média mégsem működik.

Ez a megfogalmazás már csak azért is ellentmondásos, mert évekig arról írtak az akkori Index, jelen pillanatban pedig a Telex hasábjain, hogy megszűnt, megszűnőfélben, vagy éppen veszélyben van a sajtószabadság. Tehát jól látszik, hogy elég változatos módon értékelik a magyar sajtószabadság helyzetét. Egyik májusi anyagukban éppen arról írtak, hogy „veszélyben a sajtószabadság” egy 2021-es anyagukban pedig rögeszmés módon azt ismételgették, hogy miképp „darálta le a hatalom pár év alatt a szabad médiát Magyarországon.”

Egy májusi Telex-cikkben, amelyet a Nemzetközi Sajtóintézet írt, hosszasan értekeznek arról, hogy a „propaganda állami doktrínává vált”. Továbbfűzve ezt a gondolatot, kifejtik, hogy a Fidesz áprilisi választási győzelmét a deformálódott magyar médiakörnyezet további torzulása követheti, amelyben a megmaradt független szerkesztőségek a túlélésért küzdenek, és igyekeznek megőrizni az újságírás eredeti küldetését – idézi fel a Tűzfalcsoport.

A Telex rendszeresen közli a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi sajtószervezet jelentéseit, amelyben rendre megírják, hogy napról-napra romlik Magyarországon a médiaszabadság helyzete. Ezeket a jelentéseket már csak azért sem érdemes komolyan venni, mert például Magyarországot sajtószabadság-index tekintetében megelőzi Haiti is, ahol idén januárban például két újságírót gumiabroncsban égettek el – teszi hozzá cikkében a Tűzfalcsoport.

 

Mindenféle Soros-szervezetre hivatkozva a Dull Szabolcs vezette lap rendre megírta, hogy Magyarországon a sajtószabadság a végóráiban van. Most mégis felfedezték az itt szunnyadó médiaszabadságot.

 

Azonban a Telex állítása a közszolgálatiságról legalább ugyanannyira fontos, mint a 180 fokos fordulat a sajtószabadság tekintetében. Nézzük meg, hogy miképp teljesíti a közszolgálatot a telexes szerkesztőség!

A módszerünk a következő, szemlézzük, hogy mit írnak Orbán Viktorról.

Orbán Viktorról:

  • Orbán a háborúban – sugallja azt az egyik „tényfeltárásnak” szánt cikk címe, hogy Orbán Putyin szoros szövetségese.
  • Elég sovány Orbán potenciális szankcióellenes koalíciója Európában – Orbán nem tudja érvényesíteni saját érdekeit Brüsszelben, írja a másik „közszolgálati” cikk a Telexen (miközben tény, hogy pontosan ennek az ellenkezője igaz, hiszen egyelőre nem lesz gázársapka, ami Orbánnak köszönhető).
  • Orbán látta Putyinon, hogy baj van, de erről nem szólt a hazai nyilvánosságnak – hónapokkal az Orbán–Putyin-találkozó után a Telex számonkéri, amiért a miniszterelnök őket nem tájékoztatta a Putyinnal kapcsolatos észrevételeiről. (Orbán elismerte, hogy a NATO vezetőit tájékoztatta, hogy Putyin háborúra készül, tehát betartotta a hivatali rendet).
  • Orbán Viktort kifütyülte pár liberális tüntető Prágában, ezt a közszolgálatiság jegyében nemcsak magyarul, hanem angolul is megírták.

A Telex-féle közszolgálatiság mítoszát persze ezer módon lehetne vizsgálni, de egy olybá tűnik, hogy se nem objektív, se nem független, és végképp nem közszolgálati Dull Szabolcsék lapja. Egyvalamiben viszont igazuk van: Magyarországon szabad a sajtó, itt nem ölnek meg újságírókat, arról írhatnak a szerkesztőségek, amiről szeretnének – zárja sorait a Tűzfalcsoport.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Dull Szabolcs az ATV-ben (Fotó: YouTube/ATV Magyarország)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.