Ítéletet mondanak a volt főügyész felett

A volt főügyész politikai megbízást kapott a Gyurcsány-párttól, miután megvádolták azzal, hogy bizonyítékot titkolt el a Fenyő-gyilkosság ügyében.

2022. 11. 03. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel a büntetőper kezdete után jövő héten megszülethet az elsőfokú ítélet Ihász Sándor volt főügyész ügyében. 

A Fővárosi Törvényszék keddre kitűzte a perbeszédeket, és akár még aznap délután ki is hirdethetik a verdiktet. 

A volt fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyészt hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség a Fenyő-ügy mellékszálaként.

Tanúként Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot, az 1990-es évek leszámolásos ügyeinek a vizsgálatát koordináló miniszteri biztost is meghallgatta a törvényszék, miután a tábornok tárta fel a vád szerinti bűncselekményt. Az ügy háttere, hogy egy férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment Ihász Sándorhoz és Horváth Andráshoz. Ihász átvette tőle, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat, így Horváth ezeket nem kapta meg. Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás során nyolc papírzsáknyi hangfelvételt talált különböző helyeken. Például a Farkasréti temetőben találták meg eldugva azokat a hangfelvételeket, amelyeken a Portik és Gyárfás között az elmúlt évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítette a bűnöző. Gyárfás Tamást végül más bizonyítékok mellett e hangfelvételek alapján vádolták meg a Fenyő János meggyilkolására való felbujtással.

Az Ihász Sándor elleni vád lényege, hogy Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban. Arra hivatkozott: úgy tudta Gyárfástól, „Horváth András tud róla”, így neki már nincs teendője.

Horváth András viszont elmondta a bíróságon: találkozott Gyárfás Tamással és védőjével, Bánáti Jánossal – Ihász Sándorral azonban nem. A miniszteri biztos szerint az akkori sportvezető nem akart együttműködni a nyomozókkal, miután egy férfi megzsarolta őt. Gyárfás olyan magatartást tanúsított, ami arra utalt, hogy tart valamitől. Gyárfás egyébként pedig elhallgatta előle, hogy a zsaroláshoz használt levél másolatát átadta Ihász Sándornak. 

A megvádolt volt főügyész időközben politikai megbízást vállalt, 2020. szeptemberben a Demokratikus Koalíció igaz­ságügyi szakértője lett. 

Borítókép: Ihász Sándor (szemben) kezet fog barátjával, Gyárfás Tamással a törvényszéken (Fotó: PestiSrácok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.