A tömegközlekedési térképről is eltávolították a fogaskerekűt

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint Karácsony Gergelyék meg akarják szüntetni a fogaskerekűt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 26. 15:52
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő szerdai ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Pokorni Zoltán azon előterjesztését, amelyben azt kéri a fideszes polgármester, hogy a vágány korszerűsítési munkálatainak befejezését követően indítsák újra a fogaskerekűt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy reagált az előterjesztésre, hogy sosem állt szándékukban a fogaskerekű leállítása – tájékoztatott az InfoRádió.

A HBweb Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint a Budapest GO alkalmazás november 22-e óta meg sem található a fogaskerekű elérhetősége, újraindítási céldátum pedig nincs. Emellett arról is írnak, hogy „az őszi karbantartást félbehagyták, az üzem dolgozóit a BKV-n belül határozatlan időre más munkahelyeken helyezték el”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 11-én az energia- és gazdasági válságra hivatkozva ideiglenesen leállította a fogaskerekűt a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. Ezt a fenntartó a kötelező rekonstrukció mellett azzal indokolta, hogy rendkívül alacsony a jármű kihasználtsága, ideiglenes leállításával pedig több mint 120 millió forintot spórolhat Budapest.

Ezzel szemben az InfoRádió felidézte, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület bejegyzését, amely szerint „a fővárosi politikusok, mindegyik oldalról, cinkosan hallgatnak” és Karácsony Gergelyék meg akarják szüntetni a fogaskerekűt, mert nem is kért forrást a fogaskerekű fejlesztéséhez.

Felidézték az Index cikkét is, amelyben arról írt, hogy Kiss Ambrus megígérte: lobbizni fognak annak érdekében, hogy erre legyen uniós (IKOP és RRF) forrás. A főpolgármester-helyettes szerint nem a kormánynál kell ezt megtenniük, habár épp a kormány nyújtja be az RRF-források elnyeréséhez a projektlistát az Európai Bizottsághoz – tették hozzá.

Borítókép: Fogaskerekű (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.