időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

A tömegközlekedési térképről is eltávolították a fogaskerekűt

Magyar Nemzet
2022.11.26. 15:52 2022.11.26. 16:41
A tömegközlekedési térképről is eltávolították a fogaskerekűt

A jövő szerdai ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Pokorni Zoltán azon előterjesztését, amelyben azt kéri a fideszes polgármester, hogy a vágány korszerűsítési munkálatainak befejezését követően indítsák újra a fogaskerekűt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy reagált az előterjesztésre, hogy sosem állt szándékukban a fogaskerekű leállítása – tájékoztatott az InfoRádió.

A HBweb Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint a Budapest GO alkalmazás november 22-e óta meg sem található a fogaskerekű elérhetősége, újraindítási céldátum pedig nincs. Emellett arról is írnak, hogy „az őszi karbantartást félbehagyták, az üzem dolgozóit a BKV-n belül határozatlan időre más munkahelyeken helyezték el”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 11-én az energia- és gazdasági válságra hivatkozva ideiglenesen leállította a fogaskerekűt a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. Ezt a fenntartó a kötelező rekonstrukció mellett azzal indokolta, hogy rendkívül alacsony a jármű kihasználtsága, ideiglenes leállításával pedig több mint 120 millió forintot spórolhat Budapest.

Megmenekülhet a fogaskerekű

A városvezetés egyetért Pokorni Zoltánnal, és Brüsszeltől vár anyagi segítséget a teljes felújításhoz.

Ezzel szemben az InfoRádió felidézte, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület bejegyzését, amely szerint „a fővárosi politikusok, mindegyik oldalról, cinkosan hallgatnak” és Karácsony Gergelyék meg akarják szüntetni a fogaskerekűt, mert nem is kért forrást a fogaskerekű fejlesztéséhez.

Felidézték az Index cikkét is, amelyben arról írt, hogy Kiss Ambrus megígérte: lobbizni fognak annak érdekében, hogy erre legyen uniós (IKOP és RRF) forrás. A főpolgármester-helyettes szerint nem a kormánynál kell ezt megtenniük, habár épp a kormány nyújtja be az RRF-források elnyeréséhez a projektlistát az Európai Bizottsághoz – tették hozzá.

Borítókép: Fogaskerekű (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.