Meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A kormánynak az alaptörvény november 1-jén hatályba lépett módosítása adott lehetőséget arra, hogy fegyveres konfliktusra és a humanitárius katasztrófára tekintettel hirdessen veszélyhelyzetet kormányrendeletben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés lehetőséget adott arra, hogy a kormány 180 nappal meghosszabbíthassa az ukrajnai háború miatt november 1-jétől harminc napra bevezetett veszélyhelyzetet. 

Az erről szóló előterjesztést 133 igen szavazattal, 40 nem ellenében és 14 tartózkodás mellett szavazta meg a parlament, amely a felhatalmazást bármikor visszavonhatja.

A kormánynak az alaptörvény november 1-jén hatályba lépett módosítása adott lehetőséget arra, hogy fegyveres konfliktusra és a humanitárius katasztrófára tekintettel hirdessen veszélyhelyzetet kormányrendeletben. Ennek hosszabbítása lehetőséget ad a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések meghosszabbítására is. 

A kormány különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – a sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A döntés a többi között a hatósági árakat, a takarmány- és élelmiszerellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedéseket, a lakosságot és vállalkozásokat érintő kamatstopokat, az elszabaduló energiaárakat keretek között tartó intézkedéseket érinti, valamint azt, hogy az Ukrajnából menekülők részére biztosíthatók legyenek a szükséges humanitárius intézkedések.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.