időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.22. 17:44 2022.11.22. 19:22
Nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás

Változnak a szociális gondoskodásban részt vevőkre vonatkozó rendelkezések, miután a szociális törvényt is módosítja a Magyarország biztonságát szolgáló, 134 igen szavazattal, 54 ellenvoks mellett elfogadott jogszabály.

Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a szociális törvény módosítása, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért. A módosítás a polgári törvénykönyv alapján határozza meg a hozzátartozói kört. 

A gondoskodási sorban a következő szinten a települési önkormányzatok állnak, azzal a kikötéssel, hogy kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn gondoskodási kötelezettségük.

Az önkormányzatot követi az állam gondoskodási felelőssége. Az állam és az önkormányzat együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során.

A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata.

Nő a nevelőszülők juttatása. A jövőben a szociális ellátások és támogatások vetítési alapja nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem a szociális vetítési alap. A tartásdíjat megelőlegezi az állam, ha a fizetésre kötelezett szülő nem teljesíti kötelezettségét, a bírósági végrehajtás eredménytelen, és az adós fél legalább háromhavi díjjal tartozik.

 

Hullazsákba bújva tiltakoztak 

A törvény zárószavazásakor a Párbeszéd-frakció öt tagja felállva tiltakozott, mindegyikükön fehér póló volt, amin az állt: Stop Lex Megdöglesz! Ugyancsak a zárószavazás alatt Szívhang címmel tartott tiltakozó akciót harminc szociális szervezet és a Civil Bázis nevű politikai mozgalom. A rövid tiltakozó flashmobra körülbelül harmincan gyűltek össze a Kossuth téren, akik egyfajta hullazsákokba bújtak, és lefeküdtek a földre, közben egy hangszórón keresztül szívdobbanásokat játszottak le.

Borítókép: (Fotó: Havran Zoltán)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.