időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo
A fiatalok akkor járnak jól, ha polgári kormánya van Magyarországnak

A Fidelitas feladata, hogy közösségbe tömörítse azokat a fiatalokat, akik tenni akarnak a hazáért

Máté Patrik
2022.12.03. 16:05 2022.12.04. 14:05
A Fidelitas feladata, hogy közösségbe tömörítse azokat a fiatalokat, akik tenni akarnak a hazáért

Tisztújító kongresszust tart szombaton a Fidelitas, ahol megválasztják a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezetének a vezetőit. A rendezvényen felszólaltak a kormány tagjai, a Fidelitas társszervezetének a képviselői és meghívott vendégek is.

Egészen jól nézünk ki, sőt, ha az elmúlt 26 évünkre gondolunk, akkor bátran mondhatjuk: talán még soha nem néztünk ki olyan jól, mint éppen ma

– fogalmazott Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke a szervezet szombati tisztújító kongresszusán, hozzátéve: olyan alapokat kellett az elődeiknek letenniük, amelyekre nem csupán falakat, hanem templomokat is felépíthetnek.

– Az elődeink vezetésével bebizonyítottuk, hogy a közösség képes megújulni – hangsúlyozta. Szerinte addig, amíg lesznek olyan fiatalok, akik nem a nihilben, hanem a nemzeti büszkeségben hisznek, addig lesz Fidelitas is. Illés Boglárka biztos benne, hogy erről a következő elnökség gondoskodni fog. Kiemelte: fontos, hogy az értékeinket megőrizzük, itthon és külföldön egyaránt.

– A feladatunk nem lehet más, mint a békéhez vezető út megtalálása és a határainkon túli magyarok segítése. Egyetlen magyarlakta területet sem hagyhatunk magára 

– húzta alá az elnök.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója beszédében jelezte: megtisztelő számára a felkérés, hogy köszöntőt mondhat a kongresszuson. – Amit a közéletről tudok, azt nagyrészt a Fidelitasban tanultam meg. Sokszor azt mondják, hogy a fiatalokat nem érdekli a közélet, ám körbenézve a teremben ez a jobboldalon nem így van – állapította meg. Kiemelte, hogy a jobboldal választási győzelmében is nagy szerepe volt a szervezetnek.

– Mára nincs polgári kormányzás fidelitasos szereplők nélkül. Mára a Fidelitas egy olyan közösséggé nőtte ki magát, ami megkerülhetetlen a magyar közéletben. Büszke lehet mindenki, aki ennek a sikernek a részese volt 

– fogalmazott Nyitrai Zsolt. Mint mondta, a jövőben is nagy feladat vár a Fidelitasra: meg kell szólítani a fiatalokat. A miniszterelnök főtanácsadója ezután párhuzamot vont a jobboldal és a baloldal között, és megállapította: a fiatalok akkor járnak jól, ha polgári kormánya van Magyarországnak. Végül a főtanácsadó megköszönte a Fidelitas leköszönő elnökségének az eddigi munkáját.

– A politikának feladata, hogy teret adjon azoknak, akik tenni akarnak a hazájukért – hangoztatta videóüzenetében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

– Szeretném megköszönni az elnökség munkáját, hogy megerősítette a Fidelitas közösségét – mondta Böröcz László miniszteri biztos, a Fidelitas korábbi elnöke. Emlékeztetett: egyetlen ifjúsági szervezet sem létezik már, ami a rendszerváltás idején jött létre. 

– A Fidelitas feladata, hogy közösségbe tömörítse azokat a fiatalokat, akik tenni akarnak a hazáért

– részletezte. Jelezte: az állandóság és a változás tekintetében különbség van a nyugat-, valamint a közép-európai jobboldali pártok között.

– Nagyon észnél kell lenni, mert ahogy emelkedik az életszínvonal, úgy veszíthetjük el az állandósághoz kötődő tartópilléreinket. Ahhoz, hogy tudjunk alkalmazkodni a XXI. század kihívásaihoz, ragaszkodnunk kell a gyökereinkhez. Ha a jövőben sikeresek akarunk lenni, érdemes racionálisan gondolkodni és az értékeinkhez ragaszkodni, a változást pedig ebből kell levezetni – szögezte le.

Ágh Péter – aki korábban szintén a Fidelitas elnöke volt – videóüzenetében megköszönte a szervezet helytállását és Illés Boglárka elnöki munkáját.

Ezután Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója a kongresszuson elmondott beszédében kiemelte: a második világháborútól egészen 1990-ig sikerült Nyugat-Európát amerikanizálni, majd a rendszerváltás után ugyanez a folyamat megkezdődött az addigi szovjet befolyás alatt álló Kelet-Európában is.

– A 2008-as pénzügyi válság bukásra ítélte az amerikai, neoliberális elképzelést – húzta alá. A főigazgató az orosz–ukrán háborúról szólva kiemelte: az USA amerikanizálni akarja Oroszországot, továbbá cél, hogy Európa gazdasági erejét megroppantsák. Hozzátette: Amerika elvárja Európától, hogy Amerika érdekeit képviselje. 

– A Fidelitasnak is feladata, hogy új elit kerüljön Európa élére 

– rögzítette. Schmidt Mária hangsúlyozta: nagy a felelősség, de van lehetőség is.

Koncz Zsófia, az újonnan létrejött energiaügyi tárca miniszterhelyettese elmondta: a magyar közéletben az állandósághoz hozzátartozik a Fidelitas. – Ez egy olyan közösség, amihez jó tartozni – emelte ki, továbbá leszögezte: a Fidelitas képes arra, hogy megszólítsa azokat is, akik nem érdeklődnek a közélet iránt.

Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő a beszédében többek között arról is beszélt, hogy Magyarország nemcsak a béke, hanem a normalitás szigete is. – A Fidelitas idehaza megmutatja, hogy „a politika lehet vidám és vicces is. Nyugat-Európában ezek az ifjúsági szervezetek eltűntek vagy beleolvadtak ebbe a balliberális masszába” – mondta el.

A Fidelitas kongresszusának zárt ülését és a külföldi partnerszervezetek felszólalásait követően eredményt hirdettek. A küldöttek egyhangúlag, 108 szavazattal elnöknek választották Farkas Dánielt. Alelnökei: Bíró Marcell, Hack Angelika, Kálmánczi Miklós, Kozma Dávid, Kupcsok Péter, Mohácsy István és Tóth Réka Kamilla lettek.

Borítókép: Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke beszédet mond a Fidelitas XVIII. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Puskás Aréna konferenciatermében 2021. november 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.