időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A Gyurcsány-korszak újabb titkosszolgálati vezetője került rács mögé

PÁMER DÁVID
2022.12.01. 17:14 2022.12.01. 17:56
A Gyurcsány-korszak újabb titkosszolgálati vezetője került rács mögé

Gyurcsány egykori titkosszolgálati főnöke, Galambos Lajos után a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt műveleti osztályvezetője is bevonult a börtönbe – értesült a Magyar Nemzet. A két titkosszolgálati vezetőt többek között azzal vádolta meg az ügyészség, hogy a 2000-s évek közepén százmilliós nagyságrendű kenőpénzt kaptak az alvilág ismert alakjától, Jakubinyi Róberttől. A bíróság szeptemberben mindhármukat letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A Magyar Nemzet információi szerint megkezdte a rá kiszabott szabadságvesztés letöltését Gyarmati György, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti osztályvezetője is. Ő ugyanabban az ügyben érintett, ami miatt Galambos Lajosnak november 16-án kellett börtönbe vonulnia.

 

A titkosított ügy szálai a Gyurcsány-kormány idejére vezethetők vissza: az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány „kincstárnokát”, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a „cég” volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A vád szerint az alapítvány számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban Ázsiából hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit. Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak.

Információink szerint Jakubinyinak még nem kellett bevonulnia, róla ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy nem először került szembe az igazságszolgáltatással: az 1980-as évek közepén például egy sokvádlottas ügyben volt az egyik érintett egy olyan betörőhálózat tagjaként, amely tippek adásával foglalkozott és híres művészeket, operaénekest, gazdag kisiparosokat fosztott ki. Ez volt a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának első állomása, az úgynevezett Presztízs-ügy.

Jakubinyit pár éve sikkasztással, csempészéssel és adócsalással, valamint Pintér Sándor belügyminiszter elleni lejárató akcióval is összefüggésbe hozták. Utóbbi ügy lényege, hogy Jakubinyi a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merényletkísérlet miatt tizenegy évre ítélt Tanyi György ügyvédjét próbálta meg rábírni arra, hogy – az akkor még bűnügyi felügyeletben lévő nehézfiút a nyomkövető eltávolítása után szökésre beszélje rá, és a belügyérrel kapcsolatos dokumentumokat vigyen külföldre. A védő a kérést visszautasította, ezért őt a férfi presszionálni próbálta. Az ügyvéd a fenyegetés hatására sem tett ígéretet ügyfele befolyásolására, ezért Jakubinyi húszmillió forintot ajánlott a fogolyszökésért és a dokumentumok kiszállításáért, amit a védő szintén visszautasított. Mindezekért – a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján  vesztegetés bírósági eljárásban bűncselekménye miatt indult nyomozás, majd végül a bíróság is elmarasztalta Jakubinyit.

Korábban a Figyelő azt is megírta Jakubinyiról, hogy a férfi vélhetően az Egymásért alapítvány nevében tárgyalva, hosszú időn keresztül rögzítette fontosabb beszélgetéseit politikusokkal és miniszterekkel, illetve korábbi nemzetbiztonsági vezetőkkel. A férfi állítólag annyira magabiztos volt, hogy még a legfontosabb csúcsvezetőkkel is szinte lekezelően beszélt a hangfelvételeken. Ezek a felvételek súlyos látleletet adnak a politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, korrupcióról, pártfinanszírozásról.

Visszatérve a titkosszolgálati vezetőket érintő vesztegetési eljáráshoz, a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa a titkosított perben 2017-ben első fokon mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki. Jakubinyi Róbert elsőrendű vádlottat kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt négy év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték. A másodrendű vádlott Galambos Lajos folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évet kapott, valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották. Az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, harmadrendű vádlottat három év börtönnel és öt év közügyektől eltiltással sújtották. A bíróság emellett Galambost 150, a volt osztályvezetőt 100 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte.

Az ügyészség ugyan súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta, ám a Fővárosi Ítélőtábla – eljárásjogi okok miatt – hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla a megismételt eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszék másik katonai tanácsát jelölte ki, amely 2019 februárjában kezdte meg a büntetőügy tárgyalását.

A bíróság végül tavaly szeptemberben a megismételt elsőfokú eljárásban Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Gyarmati két év hat hónapot kapott, szintén vesztegetés miatt, valamint négy évre őt is eltiltották a közügyektől. Mivel a vádlottak fellebbeztek, az ügy újra az ítélőtáblára került, amely szeptember 13-án lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.