Idén sem zárul le ítélettel a botrányos alapítványi ügy

A Gyurcsány elhárítófőnökét megvesztegető és ezért jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Jakubinyi Róbert alapítványi milliárdos ügye már biztosan nem zárul le idén, miután az elsőfokú ítéletre 17 évvel a történtek után sem számíthatunk. Jakubinyi bűntársa, Földesi-Szabó László már 2015-ben kedvezménnyel szabadult.

2022. 10. 13. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is zárt ajtók mögött tárgyalja a Fővárosi Törvényszék az adócsalás, csempészet és sikkasztás vádjával Jakubinyi Róbert ellen indult büntetőpert. Az ügy az Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik, minősített, így a tárgyalásról hivatalosan csak annyi tudható, hogy idén július 8-án, szeptember 23-án és október 7-én folytatódott a bizonyítási eljárás. Érdeklődésünkre a törvényszék sajtóosztálya azt válaszolta, az ítélet várható időpontjáról egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni. 

Várható, hogy idén még tartanak tárgyalást, ám az már biztosra vehető, hogy 17 évvel a vádbeli időszak után még mindig nem születik elsőfokú ítélet Jakubinyi ellen, miközben tettestársa már évek óta szabad. 

Földesi-Szabó László, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány egykori vezetője 2015 júliusában szabadult feltételesen a budapesti Venyige utcai börtönből. A kuratóriumi elnököt még 2012 novemberében ítélte el jogerősen hat évre a Fővárosi Ítélőtábla. Sajtóhírek szerint az egykori rendőr vallomásának köszönhetően sikerült lebuktatni és eljárás alá vonni a polgári elhárítás volt vezetőit, valamint a magyar szervezett bűnözés egyik legismertebb alakját, Jakubinyi Róbertet.

Jakubinyi Róbert (Fotó: Teknős Miklós)

Jakubinyit már a nyolcvanas években elítélték egy, a titkosszolgálatokhoz is kötődő betörőbanda orgazdájaként. Ez a banda volt a kriminalisták szerint a magyarországi szervezett bűnözés melegágya, a bűnbandát a Presztízs fedőnevű akcióban számolták fel. A tagok közül sokan – mint például az Energol Rt. volt vezetői – felbukkantak a kilencvenes években az olajbűnözésben. A banda felszámolásában Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter is részt vett, akkor még századosként.

A titkosszolgálati kapcsolatok a rendszerváltást követően is működtek, s Jakubinyi esetében mindez az Egymásért, Egy-másért Alapítvány működése során érhető tetten. Bár hivatalosan tagadják, hogy az alapítvány a Gyurcsány-féle Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) fedőcége lett volna, ám tanúvallomások szerint a jótékony szervezet a titkosszolgálat kifizetőhelyeként is működött.

 

Ismert, a jogerős ítélet kimondja: Jakubinyi – egyes hírek szerint 150 millió forinttal – megvesztegette Galambos Lajost, az NBH Gyurcsány-éra alatti főigazgatóját, valamint egy tényleges NBH-s osztályvezetőt – sajtóhírek szerint 100 millió forinttal –, amiért Galambost négy, Jakubinyit három, az osztályvezetőt két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 

A vesztegetési ügy is teljes egészében zárt ajtók mögött zajlott, csakúgy, mint Jakubinyi még zajló pere. 

Jakubinyi Róbert a vád szerinti bűncselekményeket 2005–2007 között követte el az alapítványon belül, és a csempészés az NBH jogászainak jóváhagyásával történt. A férfi és társai­ 2005 augusztusa­ és 2007 februárja között 59 esetben nem fizették meg a közterheket a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után, és ezzel több mint egymilliárd forinttal csökkentették az adóbevételt. Jakubinyit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására az alapítvány házipénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, majd az összeg hozzá került, s azt a saját céljaira fordította.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint ezt az ügyet is a nemzetbiztonsági adatok védelme miatt titkosíthatták. 

A perben azonban nemcsak az NBH-val való kapcsolatok kerülhetnek szóba, hanem például az is, hogy miért indított hadjáratot az elhárítás néhány embere az alapítvány ügyében nyomozó Vám- és Pénzügyőrség főosztályvezetője, valamint a szervezet bűnügyi főigazgatója és végső soron Arnold Mihály akkori országos parancsnok ellen, akiket politikai nyomással akartak eltávolítani a posztjukról. Sikertelenül.

 

Jakubinyi bűnlajstromában szerepel egy, a belügyminiszter lejáratását célzó ügy is, amit végül megúszott végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztéssel. 2018 novemberében csupán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette miatt az alvilág ismert és hírhedt alakját a Fővárosi Törvényszék. Jakubinyi a jogerős ítélet szerint Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos dokumentumokat akart az éjszakai életben szintén jól ismert Tanyi Györggyel külföldre juttatni. A törvényszék álláspontja szerint az elsőfok által kiszabott letöltendő börtönbüntetés eltúlzott, így az egy év szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztették.

Borítókép: Jakubinyi Róbertet vezetőszíjon viszik tárgyalásra (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.