időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az uniós szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el.

Hernádi Zsolt: Nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál

Magyar Nemzet
2022.12.07. 08:58 2022.12.07. 13:51
Hernádi Zsolt: Nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál

„A politikai számítás felülírta a gazdasági racionalitást, a túlélési ösztönt. A szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst” – mondta az EU-s szankciókról szólva a Mol elnök-vezérigazgatója a Mandinernek adott interjúban.

Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, Oroszország nem számít megbízható partnernek az EU-ban, ugyanakkor óriási kihívás az orosz források kiváltása.

A téli időszak kapcsán a Mol elnök-vezérigazgatója aláhúzta: „a gázárrobbanás következményeit már most érezzük, nem is kicsit, az ellátásbiztonság tekintetében pedig bődületes kockázatokat vállal Európa. Nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan” – mutatott rá Hernádi, de elmondta azt is, melyik ország jár jól mindenképpen a jelenlegi helyzettel.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az energiaárak egy darabig bizonyosan nem fognak jelentősen csökkenni. Mint mondta, a zöldenergia, vagyis a megújuló energiaforrások valóban olcsónak számíthatnak, ha megvan a beruházás, ám a szükséges kiegészítő beruházások költsége igen magas.

A Mandinernek válaszolva Hernádi Zsolt elmondta: 

ma már együtt élünk az inflációval, az áremelkedések minden téren itt vannak velünk, így szerinte az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál.

Ráadásul amikor ilyen mértékű beavatkozásra kerül sor, óhatatlanul jönnek a diszfunkciók – mondta a Mol elnöke.

Kezd tarthatatlan lenni, egyre több kútnál nincs üzemanyag, mert az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. Számos korlátozást kellett bevezetni az elképesztő mennyiségű vissza­élés miatt, ám a kiskapukat így sem sikerül mind bezárni 

– fogalmazott Hernádi.

„A napokban hallottam olyan kútról, ahol az illegális árusoknál egy razzia során a hamis digitális órák mellett több tucat forgalmit is lefoglaltak. Az sem világos, minek tankolnak meg 600 liter üzemanyaggal kombájnt novemberben, amikor aligha zajlik aratás” – mesélte a Mandinernek az energetikai vállalat vezetője.

Mint azt lapunk megírta, a brüsszeli szankciók miatt kivezetik a benzinárstopot, ezt kedd este, rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint lesz a továbbiakban.

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megszűnik a benzinárstop

Orbán Viktor részt vett a Mol igazgatósági ülésén

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.