A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint.

2022. 12. 06. 22:41
GULYÁS Gergely; HERNÁDI Zsolt
Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI

Az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint.

Megszűnik a benzinárstop, az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint lesz

– jelentették be kedden este rendkívüli Kormányinfón, amelyen Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk – fogalmazott Gulyás. Zavarok álltak elő Magyarország üzemanyag-ellátásában, import nélkül nem oldható meg az ellátás. – A 480 forintos benzinárat nem tudjuk tovább biztosítani a magyar családok számára – jelentette ki a miniszter.

– Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban – mondta Hernádi Zsolt. A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin- és dízelüzemanyag. Ilyen korábban nem történt – tette hozzá. Idén eddig 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

Hernádi Zsolt arra is kitért: 871 rendelést kellett visszamondaniuk. – A helyzet kritikussá vált, a kereslet az egekbe szökött, beindult a pánik – közölte. A Mol eddig bírta – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, minden tőlük telhetőt megtesznek az ellátás biztosításáért, dolgoznak azon is, hogy a dunai finomító teljes kapacitással tudjon dolgozni.

Mára világossá vált, hogy az import mielőbbi visszaállítása a megoldás a normális ellátásegyensúlyhoz – fogalmazott Hernádi. Elmondta, az árstop szerepe világos volt: az energiaárak elszabadulásának visszafogása.

Nem jó, ha drága valami – szögezte le Hernádi Zsolt, hozzátéve, hazánk ellátása nem sérülhet, a káosz elcsitulásáért fognak dolgozni, de a normális stabilitásig másfél hónap kell majd – válaszolta az M1 kérdésére a vezérigazgató.

– Normalizálódni fog a piac, de lehetnek még fennakadások, azonban a sokkszerű vásárlási hullám már nem ismétlődik meg – mondta el Hernádi Zsolt. – Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz – mutatott rá Gulyás Gergely. 

Újságírói kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt arról beszélt: a kormány a stratégiai készlethez nyúlt, hogy a nyári időszakot túléljük, és végig biztosított is volt az ellátás. A magyar családok érdekét az ársapka bevezetése szolgálta, holnap pedig látszik majd, hogy ez az ország Európában egyedüliként tizenhárom hónapig milyen kiemelkedően alacsonyan tartotta az árakat – fogalmazott Gulyás Gergely.

– A Mol tegnap egy félreérthetetlen levelet írt az energiaügyi miniszternek, nem tudtunk tovább várni – idézte fel a miniszter. Mint hangsúlyozta, mérlegre kell tenni, hogy 13 hónapon keresztül Európában a legalacsonyabb áron tankolhattak a magyar családok – világított rá a kormány intézkedéseinek sikerére.

Arra a kérdésre, hogy mekkora veszteséget okozott a benzinárstop, úgy felelt a vezérigazgató: fájdalmas időszak volt, azonban a Mol fizetőképes. – Ez a kérdés az ellátásbiztonságról szól, ez pedig a Mol felelőssége – szögezte le Hernádi Zsolt. – Folyamatosan fogjuk növelni a kis benzinkutak részére is a szállítást – fogalmazott.

Gulyás Gergely azt is kifejtette: az olajipar ciklikus intézmény, kiszámíthatatlanok az árak, a következő évben magasabb ártartománnyal számolnak, ugyanis az unió szankciós rendszere felborította az árakat. Azt is világossá tette, hogy a visszapótlás folyamatos: az osztrákoknak is rendelkezésére bocsátottunk gázolajat, ezt év végéig kell visszapótolniuk, valamint, hívta fel a figyelmet, a jelenlegi készletek is elegendőek arra, hogy több hónapig biztosított legyen az ellátás, hangoztatta Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elhangzott, ezután arra is fel kell készülnünk – és ehhez komoly beruházás és idő kell –, hogy az alternatív ellátást biztosíthassuk.

– Európától várom annak a józan mérlegelését, hogy volt-e a szankciónak olyan haszna, hogy megérje fenntartani azokat – véleményezte Gulyás Gergely a helyzetet. A Covidból való kilábalás inflációja lényegesen kisebb a szankciók okozta inflációnál – tette még hozzá.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.