időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo
December 20-ig gyertyákat és elemlámpákat vár a szeretetszolgálat, de pénzzel is lehet segíteni

Kárpátalja javára indítottak adománygyűjtést a reformátusok

Borsodi Attila
2022.12.09. 14:35 2022.12.09. 15:06
Kárpátalja javára indítottak adománygyűjtést a reformátusok

Betlehemi csillag néven országos adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a rendszeres áramkimaradásokkal küzdő kárpátaljaiak számára biztosított lehessen az ünnep fénye

– erről a karitatív szervezet közleményben tájékoztatott pénteken délután. Hozzátették: december 20-ig gyűjti a gyertyákat és az elemlámpákat a szeretetszolgálat, a hónap végéig pedig anyagi felajánlással is lehet csatlakozni a programhoz, amelynek bevételével a szervezet a határon túli templomok világítását tenné lehetővé karácsony ünnepén.

Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt hónapokban az orosz–ukrán háború következményeként rendszeressé vált Ukrajnában, így Kárpátalján is a közüzemi szolgáltatások akadozása, az előre tervezett és a váratlanul jelentkező áramszünetek egyaránt megnehezítik a mindennapokat.

– A családi háztartások jellemzően nem rendelkeznek áramfejlesztőkkel a villanyáram pótlására a lekapcsolások idején, és a közvilágítás hiányának következtében megnőtt az esti órákban bekövetkező balesetek száma a teljes sötétség miatt – közölték.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kitörésének első napjától segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Rámutattak arra, hogy a Betlehemi csillag elnevezéssel most induló országos adománygyűjtés kettős célt szolgál: a tárgyi adományokból a családok, idősek otthonának hiánypótló megvilágítása válik elérhetővé, a pénzügyi adománygyűjtés eredményéből pedig akkumulátoros, nagy teljesítményű lámpákat vásárol az alapítvány, hogy karácsony ünnepén mind a 108 kárpátaljai református gyülekezetben biztosított lehessen a templomok világítása az istentiszteletek idején.

A tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálat december 20-ig a budapesti és debreceni központi irodáiba várja.

A rendkívül szoros gyűjtési határidő hátterében az áll, hogy az összegyűlt felajánlásokat még az ünnepet megelőző napokban eljuttatják a szervezet munkatársai Kárpátaljára, akárcsak a templomok megvilágítását biztosító lámpákat is. Az adománygyűjtéshez tetszőleges összeg felajánlásával is lehet csatlakozni egészen év végéig az Adomány.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint a szervezet 10702019-85008898-51100005 számlaszámára történő utalással. A közleményben kérik feltüntetni: Betlehemi csillag.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: AFP/Dimitar DILKOFF)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.