időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Magyarország különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében

Magyar Nemzet
2022.12.05. 14:40 2022.12.05. 15:10

Toroczkai László napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy egyre több benzinkúton nem tudnak üzemanyaghoz jutni az emberek, az egekbe szöktek a rezsiárak, csődben vannak az önkormányzatok, magas az infláció.

A Mi Hazánk szerint mindeközben folyamatosan nő az államadósság, pedig a kormány ennek az ellenkezőjét ígérte. Hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben az EU kitalálta, hogy támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremti meg. A kormány pedig bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből ebben a katasztrofális helyzetben – jelentette ki. Toroczkai László szerint kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány, de kétségesnek nevezete azt is, hogy a valódi rászorulóknak jut-e majd a támogatás.
 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszában úgy fogalmazott: Magyarország nem akarta ezt a háborút, és miután közvetlen szomszédja Ukrajnának, különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében. 

– Magyarország konzekvensen kiáll a béke és a párbeszéd mellett – jelentette ki Magyar Levente. Hangsúlyozta: amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az első naptól kezdve minden segítséget megadott az onnan menekülőknek. – A Nyugat elkötelezett, hogy fenntartsa az ukrán állam működését, ami egyre nehezebb – magyarázta az államtitkár. Hozzátette: Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni, de nem egy kollektív hitel formájában, hanem bilaterális alapon szeretné rendezni ezt a kérdést.

– Az elhibázott szankciókat továbbra sem támogatjuk, nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború fenntartására, illetve a háború következményeinek a súlyosbítására irányul. Viszont az a döntés is megszületett, hogy arányos mértékben támogatjuk az ukrán államot a brüsszeli erőfeszítések keretében – zárta szavait Magyar Levente.


 

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.