Családokat kellett kitelepíteni az áradások miatt + galéria

Extrém mennyiségű eső hullott le az elmúlt napokban, így több magyarországi folyón is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelték el. A Sajó és a Tarna áradása miatt több helyen lezárták az utat. Az Ipoly vízszintemelkedése miatt homokzsákokat is elhelyeztek. Az árvíz miatt Ipolytarnócon egy hattagú családnak kellett elhagynia az otthonát, akiket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Jelenlét-házában helyezett el. Az újabb esőzések miatt további vízszintemelkedés várható, azonban ennek mértékét nagyban befolyásolja, hogy a lehulló csapadék hó vagy eső formájában érkezik majd. A Mátrában útlezárásokat kellett elrendelni az időjárás miatt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI, MET.HU2023. 01. 20. 13:19
null
20230119 Sajóivánka Az elmúlt napok intenzív esőzései nyomán a Sajó ismét kilépett a medréből, az áradás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2023. január 18-án este lezárta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút közel 1,5 kilométeres, illetve 2023. január 19-én hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű út 1 kilométeres szakaszát. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Fotó: Vajda János/Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többfelé eső várható, főként a Dunától keletre. Délutántól havas esőre, északkeleten és a hegyekben pedig havazásra készülhetünk. A síkvidékeken nem valószínű, hogy megmarad a hó, viszont a Zempléni-hegység, a Bükk és az Aggteleki-karszt magasabban fekvő részein akár tíz centiméter is eshet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzésében.

Helyenként viharos szél várható, kiemelten a Bodrogköz területén, ahol óránként hatvan-hetven kilométeres széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és 5 fok között alakul. Késő estére mínusz 3 és 3 fok közé hűl le a levegő.

Erős szélre és havas esőre is számíthatunk pénteken. Forrás: Met.hu

 

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el több magyarországi folyón

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű eső országszerte súlyos károkat és áradásokat okozott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság térképéből jól látható, hogy jelenleg több helyen is árvízvédelmi készültség van. 

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán is elérte a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget a vízszint.

A Sajó áradása miatt több mellékutat lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Putnok és Sajóvelezd között egy mellékút mintegy 1,5 kilométeres szakaszát zárták le, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és a Sajókaza közötti alsóbbrendű út egy kilométeres szakaszát is. 

A Szuha patak áradása miatt a Csécsére vezető út járhatatlanná vált csütörtökön Nógrád vármegyében. Buda Gábor, a rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a napok óta tartó esőzés miatt megáradt a Szuha patak, amelynek vize kifolyt az úttestre, így bizonytalan ideig lezárták a 21-es számú főút és Csécse község között lévő 2127-es számú összekötő utat.

 

Az esőzés miatt az aggteleki barlang egy része sem látogatható

Extrém mennyiségű eső hullott le az Aggteleki-karszton, így a barlangi árvízhelyzet miatt több túrát is elhalasztottak. A tájékoztatás szerint a napokban további jelentős esőzésekre lehet számítani a területen.

 

Az árvíz miatt több családnak is el kellett hagynia az otthonát

Szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Nógrád vármegyei Ipolytarnócon. Az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt homokzsákokat is elhelyeztek. Az árvízvédelmi munkálatokban és a családok kitelepítésben civil mentőcsoportok nyújtanak segítséget. 

A áradó Ipoly több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek.

Az Ipoly folyó áradása miatt egy hattagú családnak kellett elhagynia az otthonát. 

Az Ipolytarnócon élő lakókat a karitatív szervezet fogadta be – tájékoztatta az MTI-t Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. 

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat. A szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át. A közösségi térként szolgáló Jelenlét-házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodnak.

Járművek haladnak a belvízzel körülvett a 33-as főúton Hortobágy település közelében 2023. január 19-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A  Nógrád megyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, amelynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel a szeretetszolgálat bevitte a településre és családoknál helyezte el az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna.

Az Ipoly menti településeket, valamint az ugyancsak áradó patakok mentén található lakóövezeteket a katasztrófavédelem munkatársaival közösen járták be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői, hogy felkészüljenek a következő napokban esetlegesen szükségessé váló intézkedésekre.

 

Az Alföldön a belvíz okoz komoly problémát 

Az elmúlt napokban hullott csapadékot a talaj már nem képes befogadni, így az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint

a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben a szokásos csapadék háromszorosa esett az elmúlt harminc nap során. 

A múlt héten helyenként ötven–hetven milliméter eső hullott.

Ilyen rövid idő alatt a sok eső már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni, így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan.

Az újabb esőzések miatt a folyókon is további vízszintemelkedés várható, azonban ennek mértékét nagyban befolyásolja, hogy a lehulló csapadék hó vagy eső formájában érkezik majd.

 

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Zagyván

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Zagyva mentén, Újszász–Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig, mintegy száz kilométer védvonalszakaszon – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A Zagyva mentén a befogadók emelkedett vízállása miatt pontszerű (szivattyútelepekre elrendelt) elsőfokú készültséget tartanak fenn három belvízvédelmi szakaszon, másodfokút pedig két szakaszon. Területi elsőfokú készültség egy belvízvédelmi szakaszon, Kisújszállásnál van érvényben.

A csapadékos időjárás hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki – emlékeztettek. A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves területi csapadék 141 százaléka, a Sajó–Hernád vízgyűjtőjén pedig a sokéves csapadék 218 százaléka hullott le szerdáig. A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést (24 milliméter) kapott az elmúlt napokban. A Zagyva–Tarna vízgyűjtőjén szerdán további jelentős, területi átlagban 20,8 milliméternyi csapadékot jelentettek, így itt már a sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le.

A Tiszára vonatkozó előrejelzést a vásárosnaményi tetőző vízállás ismeretében adnak majd ki. Előzetes becslések szerint a Közép-Tisza-vidéken első fok körül tetőző vízállásokra lehet számítani.

A Zagyva jelenleg levonuló árhullámának tetőzése Jászteleknél 490 plusz-mínusz 15 centiméteres szinten várható péntek este. A következő napokban a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 8,2–20,4 milliméternyi csapadékra lehet számítani.

 

Lezárásokat rendeltek el a Kékestetőnél

Az elmúlt napokban a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként tíz-húsz centiméternyi friss, magas víztartalmú hó hullott. Emiatt a hegyvidéki szakaszokon több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést.

Az előrejelzések szerint hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatók a térségben, amelyek további fakidőlésekkel, ágleszakadásokkal járhatnak. Ezért a közlekedők biztonsága és az utak járhatóságának fenntartása érdekében korlátozzák a Kékestetőre vezető mellékutak használatát – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Lezárják a kékestetői bekötőutat és az adótoronyhoz vezető mellékutat péntek este 19 órától vasárnap 19 óráig. Az érintett utakon ebben az időszakban csak a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok közlekedhetnek. A rendőrség és a polgárőrség a hétvégén folyamatosan ellenőrzi a korlátozás betartását, és segíti az érintett részeken haladókat.

A Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések, ezért fokozott óvatosságra és körültekintésre kérték az autósokat. Az aktuális forgalmi helyzetről és útviszonyokról a közlekedők az Útinform oldalán is tudnak tájékozódni.

Intenzív havazásról és forgalmi dugóról számolt be délután Mátraházáról egy túravezető. Közösségi oldalán arról is írt, hogy elakadt egy busz Mátraházán, áll a forgalom Gyöngyös és Parád irányából, és a mátraházai nagy parkoló is tele van. Az időjárási előrejelzések ismeretében rengetegen indultak útnak szánkózni és téli élményeket keresni – olvasható a Heves Vármegyei Hírportál cikkében.

Borítókép: Vízátfolyások a Sajó folyó áradása miatt lezárt úton Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

 


 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.