Eleonóra 2024. február 21.
logo

Hornung Ágnes: Azon dolgozunk, hogy a családoknak ne jelentsen terhet a gyermekvállalás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.03. 09:01 2023.01.03. 09:17
Hornung Ágnes: Azon dolgozunk, hogy a családoknak ne jelentsen terhet a gyermekvállalás

A kormány az intézkedéseivel kiszámíthatóságot szeretne biztosítani a családoknak, mert ez segíti a gyerekvállalást – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hornung Ágnes az új családpolitikai intézkedéseket ismertetve beszélt a 30 év alatti anyák szja-mentességéről, a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követő két éven belül gyereket vállaló, szintén 30 év alatti nők diákhitelének elengedéséről, valamint a súlyosan beteg vagy fogyatékos gyereket nevelők nettó 10 ezer forintos családi adókedvezményéről.

A kormány az intézkedéseivel az emberek teljes életútját szeretné lefedni, a támogatásokat a változó körülményekhez és az aktuális gazdasági környezethez igazítják 

– mondta az államtitkár.

Hozzátette, az intézkedések már tizenkét éve ugyanarra a három fő pillérre épülnek: minden vágyott gyermek megszülessen lehetőleg minél előbb, a családoknak ne jelentsen anyagi terhet a gyermekvállalás, és minőségi kapcsolat lehessen a munka és a család között.

Hornung Ágnes szólt a korábbi támogatásokról is. A 2024 végéig meghosszabbított, és továbbra is változatlan feltételekkel igénybe vehető babaváró támogatást sikerterméknek nevezte, mivel az elmúlt két évben mintegy 200 ezer szerződést kötöttek rá, és több mint 100 ezer gyerek megszületéséhez járult hozzá.

A szintén két évvel meghosszabbított falusi csok igénybevételének feltételei sem változtak, csupán a településlista módosult – fűzte hozzá.

A családi otthonteremtési kedvezményről (csok) azt mondta, hogy az elmúlt években minden negyedik család tudott új otthonba költözni a segítségével.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.