Hornung Ágnes: A babaváró támogatást változatlan feltételekkel lehet kérni még két évig

Az államtitkár beszélt a diákhitel elengedésének feltételeiről és a harminc év alatti anyák szja-mentességéről is.

Magyar Nemzet
2022. 12. 29. 10:58
Hornung Ágnes
Budapest, 2017. június 26. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelõs államtitkára a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) globális termelékenységi fórumán Budapesten, a Pesti Vigadóban 2017. június 26-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még két évig lehet igényelni a babaváró támogatást – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
Hornung Ágnes hangsúlyozta: a babaváró támogatást 2024. december 31-ig változatlan feltételekkel lehet kérni. A részletekről szólva elmondta: a legfeljebb tízmillió forintos hitelt továbbra is szabad felhasználású kölcsönként igényelhetik a házaspárok. 

 

Kifejtette: ha az anya 18 és 41 év közötti, és ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a hitel kamatmentes lesz, a második gyermek után a még fennálló tartozás harminc százalékát, a harmadik után pedig a teljes tartozást elengedik.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy január elsejétől a diákhitellel rendelkező nőknek – amennyiben még a tanulmányaik alatt vagy annak befejezését követő két éven belül gyermeket szülnek – elengedik a teljes diákhitel-tartozásukat. Beszélt ugyanakkor az új családtámogatási elemek közül a harminc év alatti anyák szja-mentességéről is. Eszerint azok a nők, akik harminc éves koruk alatt szülnek vagy fogadnak örökbe gyereket – független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak – az átlagbér erejéig szja-mentességet kapnak, amely a magzat 12 hetes korától igényelhető annak az évnek a végéig, amíg az anya betölti a harmincéves kort – részletezte. Kitért arra is, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő családok januártól az eddigi kedvezményeken felül további tízezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz.

Borítókép: Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.