időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a döntés végrehajtásával meg kellene várni a strasbourgi bíróság ítéletét

Megsemmisítik a Beke–Szőcs-per tárgyi bizonyítékait Romániában

Borsodi Attila
2023.01.30. 14:33 2023.01.30. 14:54
Megsemmisítik a Beke–Szőcs-per tárgyi bizonyítékait Romániában

Aggodalomra adhat okot, hogy a Beke–Szőcs-per tárgyi bizonyítékait megsemmisítik

– így kommentálta lapunknak a 3szek.ro hírportálon megjelent információkat idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. A Háromszék napilap internetes oldalán megírták, hogy január 19-én a bukaresti táblabíróságon jóváhagyták az amellett működő büntetés-végrehajtó iroda kérését, amelyben a Beke–Szőcs-perben a 2017/67-es ítéletvégrehajtás ellen emeltek kifogást. Kifejtették, hogy a bírói testület megállapította: a Beke Istvántól 2015. november 30-án elkobozott pirotechnikai eszközöket – főleg petárdákat és tűzijátékokat – azzal a céllal foglalták le és helyezték megőrzésre egy katonai egységnél, hogy azokat megsemmisítsék.

A bíróság határozata nyomán a Bekétől elkobozott javakat – javarészt akkori vállalkozása árukészletét – így meg fogják semmisíteni.

Idősebb Lomnici Zoltán ennek kapcsán rámutatott arra, hogy noha a tárgyi bizonyítékok megsemmisítése nem ütközik jogszabályba, a lépés mégis aggályosnak tekinthető. A volt főbíró ugyanis emlékeztetett arra, hogy az eljárás jogszerűségét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága vizsgálja. A két székely férfit úgy ítélte öt-öt év szabadságvesztésre a román bíróság terrorizmus vádjával, hogy az elítélés okát és a döntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azt még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg.

Azok a tárgyi bizonyítékok, amelyeket most meg kívánnak semmisíteni, az elítélés alapját képezik. A védelem viszont kezdettől fogva arra hivatkozott, hogy azok a petárdák, amelyeket Beke Istvántól elkoboztak, nem alkalmasak egy terrorcselekmény megvalósítására, és azok birtoklása nem tekinthető előkészületnek sem

– mutatott rá a volt főbíró. Idősebb Lomnici Zoltán hozzátette: ha a tárgyi bizonyítékokat megsemmisítik, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hiába mondaná ki, hogy az eljárás az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, és kezdeményeznének az ügyben perújrafelvételt, nem lennének meg azok a tárgyi bizonyítékok, amelyek alapján meg lehetne állapítani a két fiatalember ártatlanságát. Idősebb Lomnici Zoltán azt tartaná szerencsésnek, ha a tárgyi bizonyítékokat addig nem semmisítenék meg, amíg az ügy megnyugtatóan le nem zárul.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.