Ökumenikus imahét: a Krisztus-hívők egységéért könyörögnek egész Magyarországon

Minden Krisztus-hívő egységéért országszerte zajlik az ökumenikus imahét, amelynek idén legfőbb üzenete, hogy a Krisztus iránti elköteleződésünknek cselekedetekben is meg kell nyilvánulnia. A közös imaalkalmakon idén is az üldözött keresztényekért imádkoznak a hívek, továbbá a perselyadományokat is jótékony célokra ajánlják fel minden városban: köztük a kárpátaljai magyarok megsegítésére.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 16:00
null
Budapest, 2023. január 15. Résztvevõk az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2023. január 15-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra

 – ez a bibliai idézet az ökumenikus imahét ez évi mottója, amely vasárnap kezdődött és január 22-ig tart országszerte. 

A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét nyitó istentiszteletén római és görögkatolikus, református, evangélikus, baptista, pünkösdi, metodista, anglikán és ortodox püspökök és egyházi vezetők imádkoztak együtt vasárnap a Kálvin téri református templomban. 

Csaknem másfél évtizede hagyomány, hogy januárban tartják keresztény egyházak közös eseményét, amelynek során a történelmi egyházak hívei naponként egymás templomaiba mennek el, hogy ott vendégszolgálatban lévő egyházvezetők, papok és lelkészek prédikációit hallgassák meg: világszerte január 18. és 25. között minden évben.

Az ökumenikus imahét üzenete

A másik emberrel találkozva magával Jézussal találkozunk, aki várja válaszunkat

 – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján, ahol a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői szolgáltak. A szervezet 1943-ban alakult, jelenleg 11 tagegyház és további húsz egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát.

A bíboros arra hívta fel a figyelmet homíliájával, hogy Krisztus azt várja: minden ember iránt olyan szeretettel legyünk, amilyennel neki tartozunk.

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért: az ez évi imahét anyagát az Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa készítette. Az imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az esemény Magyarországon több évtizedes hagyományra tekint vissza – idézte fel az MTI. 

Az elmondottak összhangban állnak az ökumenikus imahét missziójával, amelynek alapja az ökomenikus mozgalom. Az ökumenikus mozgalom – Isten terve szerint, aki az emberiséget el akarja vezetni az üdvösségre és az egységre Krisztusban a Szentlélek által – válasz óhajt lenni Istennek az összes keresztényt az egyház misztériumában a hitre hívó kegyelmi ajándékára. Ez a mozgalom a keresztényeket annak reményében hívja, hogy teljesen meg fog valósulni Krisztus imádsága, vagyis hogy mindnyájan egyek legyenek – mutat rá a magyar katolikus egyház hivatalos oldala. A mozgalom a toleranciát hirdeti és lényege a világon az összes keresztény felekezet összefogása a közös pontok keresésére annak ellenére, hogy a hitnézetek különböznek. Célja továbbá a keresztény felekezetek közötti együttműködés keresése és a közösségvállalás. Maga az ökumenizmus szó görög eredetű és azt jelenti: egyetemes, az egész világot érintő. 

 

FABINY Tamás; ERDÕ Péter

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke (balra) és Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek érkezik az ökumenikus imahét megnyitójára Budapesten, a Kálvin téri református templomban 
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az ökumenikus imahét adományaival a Kárpátalján és a Kárpátokon túl élőket támogatják a felekezetek, ezen kívül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az ökumenikus tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban – tájékoztatott a szervezet honlapján. 

Az egész országban közösen imádkoznak

Az ökumenikus imahét alkalmával országszerte számtalan közösségben és templomban lehetőséget és teret adnak a szeretetközösségre és a közös imára, ahol más felekezetű testvéreikkel együtt könyöröghetnek a Krisztus-hívők egységéért. 

A több mint százéves hagyománnyal bíró rendezvénysorozatot Székesfehérváron a katolikus, az evangélikus, a református templomokban, valamint a baptista imaházban tartják. 

Szegeden is elkezdődött az ökumenikus imahét, érdekesség, hogy Szegeden is épp a Kálvin téri református templomban tartották meg a hét első szentmiséjét, amelyen Thorday Attila római katolikus esperes hirdetett igét.: „Arra vagyunk hivatva, hogy Isten szentsége rajtunk keresztül átsugározzon” – mondta az esperes. A hét folytatásában esténként 18 órakor lesz liturgia Szegeden, minden alkalommal más templomban várják a híveket – ismertette a Szeged–Csanád.hu egyházi tájékoztatási portál. 


Szegeden minden alkalommal más templomban várják a híveket. A képen a szegedi dóm látható ünnepi díszkivilágításban. 
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Miskolcon minden templomban este 17 órakor kezdődnek majd a közös alkalmak, amelyeken a perselyadakozásokat egységesen a Szimbiózis Alapítványnak ajánlják fel. A városban az imahét alatt az összes istentiszteleti alkalmat online is közvetítik. 

Esztergomban is január 16-tól kezdték az idei ökumenikus imahetet az országoshoz hasonlóan. Az Egy pásztor – több akol mottó alapján szervezett idei eseményen Esztergomban hétfőtől vasárnapig, naponta 18 órai kezdettel lesznek istentiszteletek. Az ökumenikus imaheteken mindig egy adott bibliai ige szerint prédikálnak – számolt be a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál

Honnan ered a mozgalom?

Az évenként visszatérő imaszándékot 1908-tól Paul Wattson (1863–1940), a később katolikus hitre tért episzkopális lelkész indította el, a változást pedig a II. vatikáni zsinat (1962–1965) hozta el, amikor katolikusok egyre nagyobb számban csatlakoztak az imahéthez, amelyet megerősített az 1964-ben kihirdetett, az ökumenéről szóló zsinati határozat, az Unitatis redintegratio

Paul Wattson (1863–1940) (Fotó: Facebook)

Az elmúlt évtizedekben az ökumenikus elkötelezettség katolikus részről egyre nyilvánvalóbbá vált, s immár negyvenöt év távlatából olyan gyümölcsöket tud felmutatni, mint a párbeszéd a különböző keresztény egyházakkal, az üdvösségről szóló evangélikus–katolikus közös nyilatkozat aláírása (1999), és a Charta Oecumenica, az európai keresztényeket érintő közös ökumenikus alapelvek megfogalmazása (2001)

– ismerteti az agárdi római katolikus plébánia, az ökomenikus imahét történetét feldolgozó írásában

Az ökumenizmus jegyében gyakorolt különböző elhajlások és a teljes egység iránti buzgalom a saját hitigazságoktól is eltávolíthatja a hívőket, ezért a katolikus egyház ezzel a kérdéssel is foglalkozott az egység megteremtése mellett: 

„A szentséges zsinat figyelmezteti a hívőket, hogy tartózkodjanak minden olyan könnyelmű és oktalan buzgólkodástól, mely akadályozhatja az egység igazi kibontakozását; ökumenikus tevékenységük teljesen és őszintén katolikus legyen, azaz hűséges az apostoloktól és az atyáktól kapott igazsághoz” – olvasható a figyelmeztetés a II. vatikáni zsinat Unitatis redintegratio kezdetű az ökumenizmusról szóló dekrétumában. 

Borítókép: Résztvevők az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2023. január 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.