Terelt és kitérő válaszokat adott a vizsgálóbizottság előtt V. Naszályi Márta

Több millió forint kötbért kellett fizetnie a budavári önkormányzatnak, miután a polgármesteri hivatal a póthatáridő után egy nappal fizette ki a számlákat, amiket a Várnegyed újság kiadásával megbízott cég állított ki. A vizsgálóbizottság ma megtartott ülésén V. Naszályi Mártának nem sikerült eloszlatni a kételyeket, melyek szerint szándékosan fizethettek késve az újságot kiadó cégnek, hogy az felmondhassa a szerződést.

2023. 01. 26. 16:09
null
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatta a polgármestert, a jegyzőt és a Várnegyed újság kiadásával megbízott cég a képviselőit a mai napon az I. kerületben felállított vizsgálóbizottság. Korábban lapunk megírta; kicsusszanhatott a kötbérfizetési kötelezettség alól a győri székhelyű Print Brokers Kft., miután V. Naszályi Mártáék jócskán a fizetési határidő után fizették ki az általuk benyújtott számlákat. A helyi Fidesz szerint a balliberális polgármester ezzel megkárosíthatta a kerületet, emiatt állították fel a vizsgálóbizottságot, melynek első ülését ma tartották.

– Hét számlát fizetett ki az önkormányzat a fizetési határidőn túl, és van még egy számla, amit már majd egy éve nem fizettek ki – informálta az ülés után lapunkat Gulyás Gergely Kristóf (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő. A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: 

A polgármester közvetlen körénél van a felelősség, és a hivatal már több millió forint kötbért fizetett a cégnek a késedelmes számlateljesítések miatt. 

Gulyás Gergely Kristóf tájékoztatása szerint az is kiderült, hogy a cég elküldte a számlákat a hivatalba, az ott dolgozó munkatársak félretájékoztatták a bizottságot, amikor korábban azt állították, hogy nem jöttek meg a számlák.

A vizsgálóbizottság elnöke emlékeztetett: eredetileg a polgármesteri hivatalnak lehetett volna kötbérfizetési igénye, ha a nyomda kilép a szerződésből, de erre nem került sor. A Print Brokers Kft. képviselői egyébként elmondták a vizsgálóbizottság előtt, hogy számukra veszteséges volt kinyomtatni az újságot. Emlékezetes, hogy V. Naszályi Mártáék, miután közbeszerzési eljárás során megbízták az LMP-hez köthető Ellensúly folyóirat nyomdai munkáit is ellátó céget, azzal álltak elő, hogy többet kell fizetni az újság kiadásáért, erre viszont a képviselő-testület már nem bólintott rá. 

A nyomdai cég végül azért tudott kilépni a szerződésből, mert a polgármesteri hivatal pontosan egy nappal a pótbefizetési határidő után fizette ki több számlájukat is.

A vizsgálóbizottság ülésén megjelent polgármester kitérő, cinikus válaszokkal próbálta eltolni magától a felelősséget. V. Naszályi Márta kabinetvezetője és a polgármester titkárságvezetője bár megjelentek, amikor ők következtek volna csak egy írásbeli nyilatkozatot adtak át, és távoztak a bizottság üléséről, nem lehetett őket kérdezni.

Gulyás Gergely Kristóf szerint három helyen történhetett a mulasztás: vagy a kabinetvezető, vagy titkárságvezető vagy a polgármester mulasztott, amikor a számlákat nem fizették ki időben.

A bizottság kérdéseire válaszoló jegyzőt pedig folyosói pletykák szerint ki akarja rúgni V. Naszályi Márta. A jegyzővel való közös megegyezéses szerződésbontást egy vezetői értekezleten már be is jelentették, vélhetően a Várnegyed újság kiadása körül kirobbant botrány miatt válna meg tőle a polgármester.

Azonban a távozást egyelőre hivatalosan nem jelentették be, az irodákból kiszűrődő veszekedések alapján feltételezhető, hogy Németh Mónikának távoznia kell majd a V. Naszályi Márta által vezetett önkormányzattól. Ő lenne a harmadik jegyző, aki otthagyja a hivatalt V. Naszályi 2019-es hatalomátvétele óta.

A polgármestert egyébként hétfőn interpelláció keretei között fogja kérdezni a fideszes képviselő, akkor derülhet fény arra is, hogy valóban távozik-e a jegyző a hivatalból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.