Az orosz–ukrán háború menekültjei hatalmas segítséget kaptak

Minden tőlük telhetőt megtesznek a menekültekért a hazai karitatív szervezetek. Az orosz–ukrán háború kitörése óta segítik a hazájukban maradt rászorulókat, illetve a Magyarországra érkezett menekülteket, magyarokat és ukránokat egyaránt. A támogatások összértéke sok milliárd forintra rúg.

2023. 02. 24. 7:10
Forrás: Katolikus Karitász
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború tavaly február 24-i kitörése óta mostanáig az Ökumenikus Segélyszervezet 242 ezer embernek segített, csaknem 1700 tonna, nyolcvan kamion segélyáruval. Kiemelték: mindennel egybevetve a húsz régióba eljutó és a magyarországi segítségnyújtás összértéke meghaladja a 6,5 milliárd forintot. Ukrajna-szerte 250 olyan intézményt támogatnak, ahol menekülteket helyeztek el, ezek közül 225 Kárpátalján található. Ukrajnában, a borogyankai kistérségben konténeróvodát építettek, hamarosan kezdődik egy iskola felújítása, a bucsai járásban pedig egy egészségház felhúzása.

Fontos, hogy a kárpátaljai magyarság szülőföldön való megtartása, segítése érdekében Beregszászon külön szervezeti egységet működtetnek. Az Ökumenikus Segélyszervezet hosszú távra tervez Ukrajnában, részt kívánnak venni az újjáépítésben is.

Mindemellett a menekült családok magyarországi ellátásában is részt vesznek a háború első napja óta. Vidéki intézményeik mellett a Budapesten működtetett Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjukban hetente 100-150 főnek segítenek többek között lakhatási támogatással, jogi és pszichológiai tanácsadással, továbbá munkahelykeresésben, ügyintézésben. Budapesti közösségi terükben pedig ukrán gyermekeknek nyújtanak terápiás és fejlesztő foglalkozásokat.

Milliók keltek útra az orosz–ukrán háború miatt. Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet


 

Hosszú távú segítségnyújtás

A Katolikus Karitász a háború kezdete óta összesen több mint háromszáz tonna tartós élelmiszert, higiéniás eszközt, fertőtlenítő szert, aggregátort, fűtőpanelt vitt ki Kárpátaljára. Továbbá három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel, műtősruhával, sebészeti csavarokkal támogattak. Ezek mellett a kárpátaljai karitászszervezetek munkáját nyolc kisbusszal és szállításra alkalmas járművel segítették.

Hat alkalommal Ukrajna belső területeire is indítottak segélyszállítmányt, ezek együttes értéke több mint ötszázmillió forint. 

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében júniusban Budapesten integrációs központot nyitottak a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek támogatására, a rájuk fordított segítségnyújtás értéke a Katolikus Karitásznál az elmúlt egy évben meghaladta az egymilliárd forintot.


 

Véradókamiont adományoztak

A Magyar Vöröskereszt 2022. február óta csaknem háromszázmillió forint értékű segélyszállítmányt juttatott el az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Szervezetének. Legutóbb, 2022 decemberében a 30. és a 31. szállítmányt adta át, azokat összesen több mint százmillió forint értékben. Az év végi szállítmány főként takarókat, egészségügyi-higiéniai eszközöket, pelenkákat, plexi arcmaszkokat és egyszer használatos műtősköpenyeket tartalmazott.

Véradókamiont, felépítménnyel és vontatmánnyal együtt szintén adományozott hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Szervezetének, ezt decemberben adták át.

Az adományozáson túl a Magyar Vöröskereszt a kezdetektől részt vett az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában, munkatársai, önkéntesei segítségével. Menekültellátásra tavaly több mint hárommilliárd forintot költött a szervezet. 


 

Huszonnégy órás ügyelet

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy év alatt 115 ezer menekülőnek nyújtott segítséget Magyarországon, és 570 tonna árut vitt 570 millió forint értékben Ukrajnába. Az adományok gyűjtése és kiszállítása jelenleg is zajlik, február 21-én reggel is indult egy kamion Beregszászra.

Egy év elteltével is folyamatos, 24 órás ügyeletet tart a határon a máltai szervezet, több ezer tartósan Magyarországon tartózkodó menekült beilleszkedését segíti, ezen belül 170 ukrán család magyarországi letelepedését támogatja az integrációs programjával.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is a háború kitörésének első napja óta segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Az MRSZ ezidáig több mint ezer tonna adományt gyűjtött össze, amelyből hatszáz tonna adományt juttatott el Kárpátaljára. Összesen kilenc helyszínen nyújtott állandó ellátást, és több mint kétszázezer embernek segített 4700 önkéntesével.

Borítókép: Az egész ország összefogott a menekültekért (Forrás: Katolikus Karitász)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.