Egyre nagyobb adósságban úszik a baranyai vármegyeszékhely

Negyedszázadra eladósította Pécs városát a baranyai vármegyeszékhely baloldali vezetése, a város egyre nehezebb helyzetbe kerül – véli a pécsi Fidesz. Szavaik szerint az adósság egyre inkább akkora, amely már a jövőt veszélyezteti. Közben az újabb fejlesztések elindítását hiányolja a nagyobbik kormánypárt.

2023. 02. 17. 11:34
null
Forrás: Facebook/Péterffy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péterffy Attila balliberális polgármester három és fél éve alatt mintegy tízmilliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelynek visszafizetése kamatokkal együtt nem kevesebb mint 16 milliárd forintnyi terhet ró a jövőben Pécs lakosságára. Ezt az adósságot még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fogja a vármegyeszékhely lakossága – erről adott ki közleményt a pécsi Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt kiemelte, hogy ekkora pénzösszegből épülhetett volna a városban egy ultramodern akvapark vagy akár öt új vásárcsarnok, de megújulhatott volna Pécs összes bölcsődéje és óvodája is.

– A baloldali városvezetés azonban három és fél év alatt egyetlen, általuk indított épkézláb beruházást sem valósított meg Pécsett – tették hozzá.

 

Nincsenek érdemi fejlesztések

 

Rámutattak arra, hogy „ehelyett csupán Péterffy Attila és baráti körének egyre látványosabb vagyonosodását figyelhették a pécsiek”.

– A polgármester több mint három kilogrammnyi aranyrúdjai, Péterffy ügyvédbarátja, a városi megbízásokkal elhalmozott, de minden ügyben elbukott Bodnár Imre hivalkodó vitorláshajói és a Szabó Szilárd vezette városi cégnél szétosztott több tízmilliós jutalomeső csak néhány példa a haveri kör gyarapodására. Mindeközben a ciklusban előidézett 16 milliárd forintos adósságból a pécsiek a jövőben sem számíthatnak semmilyen érdemi fejlesztésre, legfeljebb aktagyártó „előkészítő tanulmányokra”, amelyeket még 25 év múlva is fizetni kell – emelték ki.

 

Hatalmas adósságszolgálat


Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője lapunknak elmondta: a vármegyeszékhely idei költségvetése kapcsán azt kérték a baloldali városvezetéstől, hogy ne vegyenek fel több hitelt a ciklus folyamán, mert az csak a pécsiek eladósítását és óriási terheket vonna maga után. – Ehhez képest erre Péterffy Attila és „szakértő” csapata egy újabb 500 millió forintos hitel lehívásával válaszolt – fogalmazott Csizmadia Péter. A politikus kifejtette, hogy ha a baloldali vezetés 2024 tavaszán távozik a város éléről, akkor a következő polgármester és csapata hatalmas terhet kap majd a nyakába, mert az adósságszolgálat évi sok száz millió forint lesz.

S még csak azt sem tudjuk, hogy mire megy el ez a pénz, pedig ezt az összeget lehetne értelmes célokra fordítani, például az általunk elkezdett óvoda- és bölcsődefelújítási program folytatására

– hangsúlyozta Csizmadia Péter. A fideszes frakció attól tart, hogy a baloldali városvezetés a következő egy évben további összegeket hív majd le a hitelkeretből, és ezzel még kilátástalanabb helyzetbe hozzák Pécset. Szavai szerint úgy tűnik, hogy Péterffy Attiláék minden pénzt el akarnak költeni, amit lehet, aztán az adósság úgyis a jövőt terheli majd.

 

Történelmi bűnt emleget a Fidesz


Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes választókerületi elnöke a legnagyobb hiányosságnak azt tartja, hogy Pécs városa láthatóan nem rendelkezik azzal a hosszú távú stratégiával, amellyel a település a régióban betöltött központi szerepét meg tudná erősíteni.

Ez különösen most óriási mulasztás, hiszen a kormány figyelme a jövőben egyre inkább a Dél-Dunántúlra vetülhet, és több fontos fejlesztés, munkahelyteremtő beruházás indulhatna a régióban, ahol még van szabad munkaerő. Az, hogy erre a város nem készül, történelmi bűn

– mutatott rá Őri László.

Borítókép: Péterffy Attila polgármester (Fotó: Facebook/Péterffy Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.