Felvételizők, érettségizők számára fontos határidők közelednek

Az érettségikre és a felsőoktatásba jelentkezőknek már csak egy napjuk maradt, a középiskolába felvételizőknek még egy hetük van.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 14:17
null
Orosháza, 2015. január 17. Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középfokú intézményekbe jövő szerdáig, vagyis február 22-ig lehet jelentkezni – tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, Az OH arról is írt, hogy honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeinek átlagait és eloszlását, amelyek segíthetik a felvételizőket a döntésben.  

Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 54,07, a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 62,22, a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 61,49 pontot értek el – részletezte az OH, amely emlékeztetett: a korábbi évek eredményei is elérhetők a honlapjukon. Kitértek arra is, hogy a 2023-as összesített átlageredmények megfelelnek az eddigi évek átlagának.

Az Oktatási Hivatal arról is tájékoztatott, hogy a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. Kiemelték: aki 6 és 8 évfolyamos gimnáziumban szeretne továbbtanulni, annak a lapokat egyénileg kell kitöltenie az OH honlapján elérhető KIFIR programból.

A kitöltött dokumentumokat február 22-ig a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba elektronikus formában. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.

Ezután azokban az intézményekben, ahol az írásbeli vizsgák mellett szóbeliket is tartanak, a megméretéseket február 27. és március 14. között tartják.

Egy napjuk maradt már viszont csak azoknak, akik a május–júniusi érettségi vizsgákra, illetve a felsőoktatásba szeretnének jelentkezni. Február 15-ig lehet jelentkezni a május–júniusi érettségikre, ahol a résztvevők rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek.

Az írásbeliket május 5. és 26. között, az emelt szintű szóbeliket június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 19. és 30. között tartják.

Az egyetemre jelentkezőknek szintén február 15-ig kell hitelesíteniük a dokumentumaikat, amiket idén már kizárólag az Ügyfélkapun keresztül tehetnek meg. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.