Így juthatnak havi negyvenezer forintos támogatáshoz a kisgyermekes szülők

Március végéig lehet kérelmezni a munkába visszatérést segítő állami támogatást a bölcsődei elhelyezéshez az államkincstárnál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 16:36
null
Új, kétcsoportos önkormányzati bölcsőde épült Katonatelepen. A Platán utcában, a meglévő óvoda épülete mellett a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével valósult meg a beruházás bruttó 443 millió forint pályázati forrásból. Megtartották a Fürtöcske Bölcsőde sajtónyilvános bejárását, melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Fekete Gábor, Katonatelep önkormányzati képviselője és a kivitelező képviselői. 20220919 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 31-ig igényelhetik a vissza nem térítendő, legfeljebb havi negyvenezer forintos bölcsődei támogatást a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők az ország egész területéről – tájékoztatta az MTI-t a MÁK. A juttatás célja a kisgyermekesek foglalkoztatásának elősegítése, a munka és a magánélet összehangolásának a megkönnyítése.

A támogatás a háromévesnél kisebb gyermekek nem önkormányzati fenntartású bölcsődében, például családi bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, minibölcsődében elhelyezésének, valamint a napközbeni gyermekfelügyelet személyi térítési díjára vehető igénybe. Azok a szülők pályázhatnak, akik húszhetesnél nagyobb gyermeket nevelnek, és a támogatás igénylése után kezdenek újra dolgozni.

A pályázat 2019-ben indult, azóta összesen csaknem 1,2 milliárd forintot fordítottak rá. Több mint 8973 szülő élt a támogatással.

A kisgyermekes szülők továbbra is pályázhatnak a támogatásra, legkésőbb március 31-ig. A kifizetési kérelmek benyújtására változatlanul június 30-ig van lehetőség. A támogatást a kincstár havonta utalja a szülőknek számla ellenében, a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig.

A kormány kiemelt célja a gyermeket nevelő családok támogatása, valamint a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítése

– mutatott rá közleményében a MÁK. Hozzátették: a családalapításra készülők számára továbbra is elérhető a családi adókedvezmény, a csok, a falusi csok, a gyed, a diplomás gyed, a fiatal házasok adókedvezménye és a babaváró támogatás is. Új elemként idén januártól szja-mentességet kapnak azok a harminc év alatti nők, akik gyermeket vállalnak.

Borítókép: Bölcsőde Kecskeméten (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.