időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Ítéletet hirdettek a hidegvérrel megölt újpesti autókereskedő gyilkosainak ügyében + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.01. 10:39 2023.02.01. 10:48
Ítéletet hirdettek a hidegvérrel megölt újpesti autókereskedő gyilkosainak ügyében + videó

Ítéletet hirdettek az újpesti autókereskedő gyilkosainak ügyében, a bíróság megállapítása szerint a vádlottak fokozottan veszélyesek a társadalomra. 

Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a három férfi a vád szerint 2019 májusában Szentendrére csalt, majd megölt egy újpesti autókereskedőt. 

Mint írták, az elsőrendű vádlottat emberölés, a másodrendűt felbujtóként elkövetett emberölés, a harmadrendűt pedig bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek kedden a Fővárosi Törvényszék, továbbá mindhármuk bűnösségét megállapította társtettesként, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettében is.

Mindhárom férfit fegyházbüntetésre ítélték: az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, a másodrendűt 19 év, a harmadrendűt pedig 11 év szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék. 

Előre kiásták a gödröt, majd hidegvérrel kivégezték

Az elsőrendű vádlott kivégezte a sértettet, lehetőséget sem adva a védekezésre. A vádlottak hidegvérrel, teljes érzelmi és erkölcsi közönnyel szervezték meg és vitték véghez a cselekményt

– fogalmazott a bíróság, és azt is hangsúlyozták, hogy a sértett jó ismerősi-üzleti kapcsolatban volt a vádlottakkal, ezért fel sem merült benne, hogy az életére törhetnek.

A gyilkosság hátterében az állt, hogy az újpesti autókereskedő tízmillió forintot adott kölcsön a másodrendű vádlottnak, amelyet az később többszöri kérésre sem fizetett vissza, ehelyett kitervelte a gyilkosságot. A végrehajtásban pedig az első- és a harmadrendű vádlott segített. 

A Fővárosi Törvényszék információi szerint 2019. május 6-án kora délután a másodrendű terhelt előbb a sértettet, majd az elsőrendű vádlottat vette fel az autójába. A Szentendrére vezető út alatt a hátsó ülésen helyet foglaló elsőrendű vádlott megfojtotta a sértettet, majd annak holttestét egy korábban már kiásott gödörbe temették. 

A bíróság a szóbeli indoklásában azt is külön hangsúlyozta, hogy dermesztően és sokkolóan hatott az eljárás résztvevőire a vádlottak közönyös hozzáállása. A szakértők megállapítása szerint gyakorlatilag jópofa csínytevésként kezelték a történteket, tervezték meg és vitték véghez cselekményüket, majd élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna – jegyezték meg.

Az ítélet elleni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – közölte szerdán a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős.

Borítókép: Részlet a rendőrség felvételéből (Forrás: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.