Gyilkossággal vádolnak öt rendőrt Memphisben, mert intézkedésük során meghalt egy fekete férfi

Gyilkosság és egyéb bűncselekmények miatt emeltek vádat az amerikai Tennessee államban csütörtökön öt rendőr ellen, akiknek az intézkedése nyomán január közepén meghalt egy autóvezető Memphisben.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 27. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járőrök január 7-én este figyelmetlen vezetés miatt állítottak meg egy autóst, a 29 éves Tyre Nicholst, aki vitába szállt a rendőrökkel. A rendőrségi beszámoló szerint megpróbált elszaladni, ezt követően fizikai erővel tartóztatták fel, aminek során súlyos sérüléseket szenvedett. 

Miután a férfi légzési nehézségekre panaszkodott, mentőt hívtak hozzá, kórházba már válságos állapotban került, majd három nappal később meghalt.

Az öt rendőrt az eset után, még a múlt héten elbocsátották. A gyanúsítottak maguk jelentkeztek a rendőrségen, és jelenleg mindannyian őrizetben vannak. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, hivatali kötelesség megsértése, valamint emberrablás minősített esete. Az áldozat családja támogatja a hatóságok döntését a rendőrök elbocsátásáról és a vádemelésről.

A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amelyben egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva az olvasható, hogy Tyre súlyos bántalmazás okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett. Az ügyvédek egyike, Antonio Romanucci beszámolt arról, hogy az intézkedésről szóló rendőrségi felvétel három percnyi ütlegelést örökített meg, majd a rendőrök paprikasprével lefújták az áldozatot, és elektromos sokkolót is használva leszorították.

A hatóság arról is beszámolt, hogy az intézkedésben érintett két tűzoltót is felmentettek a szolgálat alól, miközben jelenleg is zajlik a belső vizsgálat. 

Memphis város rendőrfőnöke az öt járőr cselekedetét kegyetlennek, hanyagnak és embertelennek nevezte, valamint arra kérte az afroamerikai többségű nagyváros lakosait, hogy amikor az esetet megörökítő videófelvétel nyilvánosságra kerül, békésen tiltakozzanak.  A gyilkossággal megvádolt öt rendőr és az áldozat is afroamerikai.

Jill és én őszinte részvétünket fejezzük ki Tyre Nichols családjának és az egész memphisi közösségnek. Tyre családja megérdemli, hogy gyors, teljes körű és átlátható vizsgálatot folytassanak a halála ügyében

− reagált Joe Biden amerikai elnök. Hozzátette, csatlakozik az áldozat családjához az intézkedés elleni tüntetésben, azonban figyelmeztetett: erőszaknak nincs helye egy ilyen demonstráción. 

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az afroamerikai közösségek aránytalanul nagy számban érintettek a rendvédelmi szervek halálos kimenetelű intézkedéseiben

− hangsúlyozta az elnök. Elmondta, ennek visszaszorítására változtatásokra van szükség, éppen ezért írta alá korábban azt a rendeletet, amely szigorúbb elszámoltathatósági mechanizmusokat ír elő szövetségi, állami és helyi szinten a rendvédelmi szerveknek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.