időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot

Ternovácz Áron
2023.02.27. 11:37 2023.02.28. 11:50
Megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot

Azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Belügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől. 

Információnk szerint mindezt azért kezdeményezték, mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megítélésük alapján veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjogot. 

A kormány pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. Azzal ugyanis, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. 

Ugyanis ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat. 

A Belügyminisztérium törvényjavaslata lapunk értesülése szerint megszünteti a hatalommal való visszaélés lehetőségét, az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, és a folyamatban lévő etikai eljárások az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza. A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja. A törvénymódosításról szóló törvényjavaslat időközben megjelent a Parlament Integrált Jogalkotási Rendszerében, igazolva a Magyar Nemzet értesülését.

 

Eljárás alá vont háziorvosi szakmai vezető

Az Index számolt be arról korábban, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek alapján az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.  

A nagy port kavart ügyre a szombati Kormányinfón is rákérdeztek. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan a MOK eljárása, amely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. – Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba – fogalmazta meg a véleményét a miniszter, aki azért leszögezte: a kormány egyébként folyamatosan partnernek tekintette a kamarát. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unger Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.