Trükkös módszerrel próbálnak átjutni a határon a migránsok

Ukrajnai háborús menekültnek álcázzák magukat a harmadik országból érkezők a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint.

2023. 02. 15. 21:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakoribb jelenség az, hogy harmadik országból érkezők azt állítják, ők már a háború kitörésekor is Ukrajnában tartózkodtak és erre a jogállásra hivatkozva próbálnának Európába jutni – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Hír TV Napi aktuális című műsorában. 

Hangsúlyozta, nincs lehetőség arra, hogy az Ukrajnán keresztül harmadik országból érkezők menedékes státust kapjanak Magyarországon. Elmondta, hogy a valódi, háború elől menekülőknek a leggyakrabban van érvényes úti okmányuk, amellyel hazánkban élhetnek és dolgozhatnak, ameddig Ukrajnában béke nem lesz. 

Kitért arra is, hogy Románia sikeres határvédelmi tevékenységet folytat, ugyanis nemrég számoltak fel egy veszélyes embercsempész-hálózatot, továbbá jól együtt tudnak működni Magyarországgal. A horvátokról azt mondta, hogy szigorú határőrizeti tevékenységet folytattak eddig is, ami nem volt eredménytelen. – A jövő zenéje, hogy a horvát–szlovén–olasz migráns útirány mennyire lesz népszerű az embercsempészek szempontjából, hiszen Szlovéniában elkezdték bontani a határkerítést, ezért lehet, hogy arra fognak menni a migránsok. Ez enyhítheti a Magyarországra nehezedő nyomást – vélekedett a főtanácsadó.

Arra a felvetésre, hogy az osztrák kancellár rendkívül harciasan viselkedik a migrációt illetően és folyamatosan pénzügyi támogatást követel a határvédelemre, Bakondi György azt felelte:

az osztrák kormány a közvélemény nyomására elkezdte érvényesíteni a nemzeti érdekeket, mert a legújabb felmérések szerint az osztrákok nem kérnek újabb illegális bevándorlókat. 

Úgy fogalmazott, ez vezetett az Európai Unióban olyan hangsúlyváltozásokhoz, hogy a nemzetállamok körében az illegális, okmányok nélküli, erőszakos embercsempészek által szervezett határsértőket a külső határokon feltartóztassák. Hozzátette, 

az Európai Bizottság elnöke is elismerte, hogy korábban tévedtek, és hosszú időbe tellett felismerni ezt a körülményt. 

A főtanácsadó úgy látja, hogy a külső határokkal kapcsolatos pénzügyi támogatásra talán lesz lehetőség, de az EU vezetése szerint ezt nem lehet kerítésre költeni, csak emberekre és eszközökre. – Mi azt szeretnénk, hogy a Magyarország által határvédelemre fordított 350 milliárd forint legalább részben megtérülne azért, hogy tovább erősítsük a határőrizet műszaki biztosítását. Ilyen tömegű mozgásnál, mint amit az utóbbi időben tapasztaltak, műszaki akadályrendszer nélkül eredményesen fellépni nem lehetséges – zárta gondolatait Bakondi György.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.