Kommunistázott a parlamentben Szabó Tímea

A béke feltétele, hogy Oroszország kivonul Ukrajnából - így reagáltak a baloldali pártok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 06. 15:21
Kocsis
20221003 Budapest Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobbik: merjék kimondani, hogy "ruszkik, haza!"
 

Lukács László György (Jobbik) rögzítette, minden jószándékú ember békére törekszik, ha a szomszédban háború zajlik. Közölte azt is, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség elleni visszaélések, jogfosztás miatt tiltakozni kell. Ugyanakkor úgy látta, a magyar kormány nem igazságos békét javasol. 

Szerinte ugyanis az igazságos béke egyik feltétele az: "Ruszkik, haza!" Nincs tartós béke addig, amíg az orosz csapatok ukrán területen vannak - mondta.

 Hozzátette: aki nem igazságos békét akar, az a "akasztófák, november 4-e békéjét" akarja. Aki ezt a békét választja, az valójában ki akarja vezetni az európai közösségből az országot - hangoztatta. A jobbikos képviselő azt is javasolta, "merjenek elszakadni Putyintól", az orosz állásponttól.
 

LMP: február 24-én a tankok Moszkvából rossz irányba indultak
 

Ungár Péter (LMP) elmondta, a kárpátaljai magyarság érdekei mellett csak Magyarország tud kiállni, ezért támogatja a kormány vétópolitikáját, akár Ukrajnával szemben is.

 Szomorúnak nevezte, hogy a kormány folyton Nyugat-Európáról beszél, holott azt kellene megvizsgálnia, mi az álláspontja a kelet-európai, hasonló történelmi traumákat átélt országoknak. Úgy látja, a magyar kormány a V4-es együttműködést feláldozta "Oroszország oltárán". Amíg mi vagyunk az egyetlenek, akik kibeszélnek a kelet-európai kórusból, addig saját régiónk árulói vagyunk - hangoztatta az LMP-s képviselő. Azt mondta, a magyar érdek szempontjából egyetlen dolog fontos, hogy február 24-én a tankok Moszkvából rossz irányba indultak. A béke nagyon fontos, de hazugság azt állítani, hogy egyenlő felelőssége van megtámadónak és megtámadottnak. Nincs egyenlő felelősség - nyomatékosította.

Párbeszéd: nincs béke igazságszolgáltatás nélkül
 

Szabó Tímea (Párbeszéd) a felszólalásában kommunistázni kezdett. Kijelentette: a külügyminiszter szerinte "álbékebeszédet" tartott, az ötvenes években Rákosi elvtárs mondott hasonló beszédeket. 

Azt tudakolta a minisztertől - aki szerinte sokszor látogatja meg az orosz külügyminisztert -, miért nem szólítja fel kollégáját a háború befejezésére és a kivonulásra. Ha a miniszter valóban békepárti, akkor ezt kellene tennie - mondta. Szerinte a legnagyobb hazugság azt állítani, hogy Oroszországnak és Ukrajnának azonos a felelőssége. Hiányolta, hogy nem hangzott el, hogy Oroszország az agresszor és Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös. Közölte, béke akkor lesz, ha Oroszország azonnal kivonul Ukrajnából, és ha az orosz háborús bűnösöket, köztük Putyint nemzetközi bíróság háborús bűnökért elítéli. Nincs béke igazságszolgáltatás nélkül - jelentette ki Szabó Tímea.
 

MSZP: fogadja el a Ház az ENSZ békedokumentumát
 

Harangozó Tamás (MSZP) közölte, pártja a béke pártján áll és szeretné, ha konszenzusos országgyűlési javaslat születne a háborúval kapcsolatban. Ezért a kormánypártiak előterjesztéséhez módosító javaslatot nyújtottak be, amelyben semmi más nincsen, mint az ENSZ békedokumentuma - tette hozzá.

 Kiemelte, hogy az ENSZ nagy többséggel elfogadott dokumentumában egyebek mellett megerősítették Ukrajna szuverenitását, függetlenségét, területi integritását, valamint követelték az orosz csapatok kivonását az ukrán területekről. Ha nem ez lesz a határozat szövege, akkor a kormánypártok világossá teszik, hogy "mocskos, pártpolitikai játékot csinálnak tízmilliók meneküléséből, százezrek halálából és több ezer civil áldozatból" - mondta. Kijelentette: nem elfogadható a magyar kisebbség nyelvhasználatának és oktatási jogainak csorbítása. Jelezte, egy ország mindaddig nem lehet uniós tag, amely kisebbségeivel, köztük a magyarral így bánik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.