A kormány magán kezdte a spórolást

Eredményes a takarékos működés: több mint hárommilliárd forintot spóroltak az állami hivatalok a gáz- és villamosenergia-fogyasztás csökkentésével – jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 06. 13:01
VARGA Mihály
Budapest, 2023. január 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a minisztériuma és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakornokok fogadásáról szóló együttmûködési megállapodásának aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2023. január 30-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány magán kezdte a spórolást a szankciós energiaválságban: tavaly szeptember óta közel 50 százalékkal csökkent az állami hivatalok földgázfogyasztása az egy évvel korábbihoz képest – jelentette be a pénzügyminiszter. Az adatok a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett több mint száz ingatlanra vonatkoznak. 

Folytatjuk a takarékos gazdálkodást! – zárta bejegyzését Varga Mihály.

Magyarország energiaszámlája 2022-ben mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt – ismertette a kormányzat. A 2023-as költségvetésben a Rezsivédelmi Alap feltöltésével is megvédi a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig. 

 

A magyar családok így Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és a földgázhoz, havonta átlagosan 181 ezer forintot takarítanak meg – részletezte a tárca közleménye. 

 

A közlemény is hangsúlyozta: az ellátásbiztonsági kockázatokat is súlyosbító nemzetközi energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást: az állami és más közintézményeknél, gazdasági társaságoknál nagyarányú gázfelhasználás-csökkentést írt elő. Egyes központi hivatalok, köztük a minisztériumok épületeiben 2021 azonos időszakához képest 60 százalékkal esett vissza a gázfelhasználás 2022 utolsó négy hónapjában. A teljes hazai fogyasztás terén folytatódtak a kedvező tendenciák: idén januárban a visszaesés 2021 első hónapjához képest a földgáznál 30, a villamos energia esetében pedig közel 10 százalékos volt.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a minisztériuma és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakornokok fogadásáról szóló együttműködési megállapodásának aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2023. január 30-án (Forrás: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.