A Magyar Honvédség mindig emlékezni fog hősi halottaira

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megkoszorúzta a Vértesben elesett honvédek sírját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 16:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Honvédség mindig emlékezni fog hősi halottaira – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf Várgesztesen, ahol megkoszorúzta a második világháború idején a Vértesben elesett honvédek sírját. A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy az ott nyugvó katonák a Budapestet körülzáró szovjet ostromgyűrű feltörésének akkor már reménytelennek látszó kísérletében vettek részt. A Vértes dombjai között 1945. március 16-án és 17-én indult meg a szovjet ellentámadás, akkor esett el a legtöbb magyar katona.

A honvédelmi miniszter kiemelte, a helyet a magyar huszárság Doberdójának is szokták nevezni, mivel az 1. huszárhadosztály mint a legmagyarabb fegyvernem vérzett el a harcokban. A tárcavezető felidézte, hogy nagyapja huszártisztként ott harcolt és 1945. március 17-én súlyosan megsebesült, majd a következő évtizedekben csak titokban járhatott vissza elesett társairól megemlékezni.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.