Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Békét szorgalmaz a Professzorok Batthyány Köre

Közleményben hívta fel a figyelmet a békére és az orosz–ukrán háború mielőbbi befejezésére a Professzorok Batthyány Köre. A Kollár Lajos vezette egyesület kijelentette: a leghatározottabban ellenzik mindazon cselekedeteket, amelyek a háború folytatásához, kiterjedéséhez és egy lehetséges nukleáris háborúhoz vezetnek.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 7:08
near Bakhmut, 2022. december 22. Ukrán katonák páncélozott harcjármûvel a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Steinbeck Nobel-díjas amerikai író 1958-ban szükségesnek látta, hogy az 1943-ban haditudósítóként írt cikkeit könyvben gyűjtse össze (Once There Was A War, Viking Press 1958). A „Volt egyszer egy háború” címmel magyarul is megjelent könyvében (Európa Könyvkiadó, 1961) ekként nyilatkozott a háborúról: 

„Az a háború azonban, amelyről beszélek, megérdemli, hogy emlékezetes maradjon, mert az utolsó volt a maga nemében. A mi kis polgárháborúnk az utolsó „úriember-háború” nevet kapta, az úgynevezett Második Világháború pedig bizonnyal az utolsó volt az egész földre kiterjedő hosszú háborúk sorában. A következő – ha olyan őrültek leszünk, hogy megengedjük – a legutolsó háború lesz valamennyi közül. Nem marad utána ember, aki bármire emlékszik. Ha mégis olyan őrültek lennénk, nem is érdemeljük meg, hogy túléljük, biológiai értelemben. Sok más faj is eltűnt a földről mutációs tévedések következtében. Nincs okunk feltételezni, hogy mi védettek lennénk a változhatatlan természettörvénnyel szemben, amely szerint a túlzott felfegyverezettség, a túlzásba vitt cicomázás és – a legtöbb esetben – a túlságos egységesítés a közeli pusztulás tünete. Egy jenki Artur király udvarában című regényében Mark Twain él azzal az elrémítő és valószínű paradoxonnal, hogy a győztest agyonnyomja a legyőzött halottak súlya.” 

Egyetértve Steinbeck szavaival, és a világszerte futótűzként terjedő tüntetéseken kifejeződő népakarattal, a Professzorok Batthyány Köre is békét akar, és a leghatározottabban ellenzi mindazon cselekedeteket, amelyek a háború folytatásához, kiterjedéséhez és egy lehetséges nukleáris háborúhoz vezetnek!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.