időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo
Egyelőre nincs szó arról, hogy kik csatlakozhatnak az új formációhoz

Kérdőjelek Márki-Zay pártalapítása körül

Máté Patrik
2023.03.21. 17:40 2023.03.21. 17:45
Kérdőjelek Márki-Zay pártalapítása körül

Hódmezővásárhely polgármestere szerint tartható, hogy májusban elinduljon a pártja, ám úgy tűnik, hogy az új alakulathoz nem csatlakoznak ismert politikusok. Márki-Zay Péter lapunknak elmondta, hogy minden dokumentumot pótolnak, ami a pártalapításhoz szükséges.

– Nincs veszélyben a májusi indulás, de ha a hatóságok szorgalmasan dolgoznak rajta, akkor meg tudják akadályozni – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Márki-Zay Péter a pártalapítási terveiről. Ahogy azt lapunk megírta, Márki-Zay Péter korábban a Facebook-oldalán panaszkodott, hogy a Mindenki Magyarországa Néppártot (MMN) a Csongrád-Csanád Vármegyei Bíróság bejegyzésre alkalmasnak találta, ám később a Legfőbb Ügyészség kifogásokkal élt, így a párt bejegyzése egyelőre nem történt meg, és az ügy másodfokra került. 

Márki-Zay
Márki-Zay szerint tartható a májusi indulás. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke a másodfokú tárgyalásról lapunknak elmondta, hogy minden szükséges dokumentumot csatolni fognak a 60–90 napos hiánypótlási időszak során. 

Végül Márki-Zay szót ejtett arról is, hogy egyelőre nincs szó arról, milyen ismertebb nevek csatlakozhatnak a pártjához.

 

A néppárthoz csatlakozna Márki-Zay

Ismert: Hódmezővásárhely polgármestere még egy hónapja, évértékelő beszédében közölte, hogy május elején tartja alakuló közgyűlését az MMN, és önállóan szeretnék megméretni magukat a 2024-es európai parlamenti választásokon. Márki-Zay szerint nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő önállóan indul, mert ez egy tisztán listás választás. Hozzátette: bízik abban, hogy az ellenzék esélyeire nem lesz befolyással az önálló indulás az önkormányzati választáson. A polgármester szót ejtett arról, hogy az ellenzéknek a 2024-es önkormányzati választáson nem pártjelöltekként, hanem helyi lokálpatrióta-szövetségek formájában kellene elindulni. Azt állította, ha az együttműködésről nem jön össze a megállapodás, akkor lesz szükség előválasztásra. Hangsúlyozta: az MMN a rendszer ellenzéke kíván lenni, ellentétben a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal. A hosszú távú tervekről szólva pedig elmondta: a párt az Európai Néppárt tagpártja kíván lenni. 

Tavaly augusztusban a Magyar Nemzet megkeresésére Márki-Zay Péter azt nyilatkozta, hogy a hiteles ellenzéki szereplők közül bárkivel együttműködnek, aki leváltaná a kormányt, egyedül a Demokratikus Koalícióval kizárt a kooperáció.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje még tavaly májusban beszélt először arról, hogy saját pártot alapít, azonban egykori hívei közül többen is jelezték, hogy nem kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez. Többek között Márki-Zay volt gazdasági tanácsadója, Király Júlia, az MMM korábbi elnökségi tagja, Lukácsi Katalin, valamint Hadházy Ákos is kimarad a politikai projektből, akit a hódmezővásárhelyi városvezető a tavalyi választási kampányban még korrupcióellenes miniszterként emlegetett.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.