Kiadták a riasztást, viharos széllel és hatalmas mennyiségű esővel tör ránk a hideg

Országszerte borult lesz az ég, majd a déli óráktól lassanként felszakadozik a felhőzet. A csapadékzóna főként északkeletre, keletre húzódik. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MET, Köpönyeg2023. 03. 27. 6:43
Bern, 2020. február 10. A viharral küzd egy esernyõs nõ Bernben 2020. február 10-én. A Nyugat- és Észak-Európa egy részén végigvonuló Ciara vihar erõs széllel és heves esõzésekkel elérte Svájcot, akadozik a közúti, vasúti és légi közlekedés. Fotó: Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napközben helyenként az ég is megdörrenhet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik – írja előrejelzésében a Met.hu.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. 

Késő estére 0 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél és a zivatarok miatt

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun térségében. Estétől már északkeleten, főként a Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság területein számíthatunk viharos, általában 70-90 km/órás, de időnként akár 90 km/órát és 100 km/órát is meghaladó erősen viharos széllökésekre.

Egy hidegfront csapadékzónája érte el az országot, amelyből hétfő estig jelentős mennyiségű eső várható. 

A várható csapadékösszegek területi átlagban sokfelé meghaladhatják az országban a 20, főként a Dunántúl déli és középső részén a 30, 40 mm-t is. 

Az északnyugati határvidéken ugyanakkor lényegesen kevesebb eső valószínű, arrafelé 5 mm alatt maradhat a lehullott csapadékmennyiség. A zivatarokhoz apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak.

A hétfő esti óráktól az ország északkeleti felén havas esőbe, hóba válthat a csapadék, de megmaradó hóréteg síkvidéken nem várható. Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat.

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket

A frontra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat a Köpönyeg orvosmeteorológiai jelentése szerint. 

Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet, így náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.