Ma is elázhatunk, több megyére kiadták a figyelmeztetést + videó

Csütörtökön északnyugaton, pénteken keleten lehet zivatarokra számítani. A melegfront hatására néhány napig enyhül az idő, aztán a hét végére újabb hidegfront érkezik térségünkbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 03. 30. 7:50
null
Nagykanizsa, 2018. március 14. Zivatarfelhõ Nagykanizsa felett 2018. március 14-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-Európa időjárását hullámzó frontrendszer határozza meg, amelynek középpontja az Atlanti-óceán felett található. A front előterében, a mediterrán térségben nagy kiterjedésű anticiklon épült ki, amely Európa középső területei fölé is benyúlik. Peremén a kelet-európai térség fölé hidegebb légtömegek érkeznek észak felől. A Kárpát-medence időjárását a nyugat felől érkező frontrendszer melegfrontja alakítja, amely a hideg, sarkvidék felől érkező légtömeget kelet felé szorítja, és a helyébe enyhébb áramlik.

Magyarországon csütörtökön általában erősen felhős lesz az ég, de előfordulhatnak szakadozások. Napközben nyugat felől csapadékhullám vonul kelet felé. 

Többfelé várható eső, zápor, késő este délnyugaton esetleg zivatar is kialakulhat. 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A Dél-Dunántúlon egy-egy erős lökés is előfordulhat a déli, délnyugati szélből.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 20 fok között alakul, nyugaton mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Zivatar miatt figyelmeztető előrejelzést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyére. Felhívták a figyelmet a villámlás veszélyére, emellett esetenként erős szél és jégeső is előfordulhat.

Pénteken az ország keleti felében lehet majd számítani zivatarokra.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Jön az újabb hidegfront, visszatérhet a fagy

A következő napokban is kitart a változékony időjárás. Több hullámban nedvesebb levegő érkezik, a gyakran megnövekvő felhőzetből csapadék is előfordulhat.

Az átmeneti enyhülés után 

vasárnap újabb hidegfront érkezik, 

amely mögött nagy területen megerősödik, viharossá is fokozódhat az északias szél. Ezzel együtt hideg levegő zúdul be a térségbe. Emiatt hétfőre visszaesik a hőmérséklet, és visszatérhet az éjszakai fagy.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.