Minden segítséget megad az állam a családoknak a pedofilok ellen

A kormány támogatja, hogy mindenki megvédhesse a gyermekét – jelentette ki Rétvári Bence államtitkár.

2023. 03. 10. 15:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk a gyermekek és a családok biztonsága elsődlegesen fontos – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedofilok nyilvántartásáról tartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: a gyermekvédelmi törvény keretében jött létre egy pedofil-nyilvántartás. 

Hangsúlyozta, igyekeznek segítséget adni minden szülőnek, aki úgy érzi, hogy a gyermeke veszélyben van, mert korábban pedofil-bűncselekmény miatt elítélt személlyel került kapcsolatba. 

Hozzátette: szeretnék megadni a lehetőséget a szülőknek arra, hogy gyermekeiket az ilyen személyektől megvédjék, és a törvény lehetővé teszi, hogy aki korábban gyermekek sérelmére elkövetett pedofil-bűncselekményt, az soha többé ne tölthessen be a legkiszolgáltatottabbakhoz kapcsolódó munkakört. – A szülők nincsenek egyedül, mert az állam segítséget nyújt – hangoztatta.

Kitért arra is, hogy ezt a törvényt támadja Brüsszel, ez ellen nyújtott be keresetet az Európai Bizottság az Európai Bíróságon, és még tagállamok is fontolgatják, hogy csatlakoznak ehhez a beadványhoz. A nyilvántartás működéséről ismertette, hogy azt az ügyfélkapu segítségével lehet megtekinteni. – Először a család menüpontból kell a gyermekvédelem menüpontra kattintani, ott pedig a gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy a nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele menüpontot kell választani. Ide érkezve be kell írni annak a személynek a nevét, akivel kapcsolatban az adatra kíváncsi. Ekkor vagy nincs róla adat, ami azt jelenti, hogy nem ítélték el ilyen bűncselekmény miatt, vagy ha van, akkor kiadja az illető nevét és a települést vagy kerületet, ahol lakik. 

A nyilvántartás korlátlan számban vehető igénybe és ingyenes, csak ügyfélkapu-regisztráció kell hozzá. Az első hónapban közel ötezren vették igénybe a szolgáltatást. Azóta havonta száz és ötszáz közötti lekérdezés tapasztalható 

– részletezte az államtitkár.

Ezen kívül beszélt arról is, hogy minden pedofíliával összefüggő bejelentést megvizsgálnak a bűnüldöző hatóságok. Idén 352 esetben indult új eljárás gyermekeket érintő szexuális bűncselekmény kapcsán, melyek között található gyermekpornográfia, kerítés, prostitúció elősegítése, szexuális erőszak, szexuális kényszerítés és szexuális visszaélés is. 

Kiemelte: a rendőrség minden esetet kivizsgál, mert számukra is fontos a családok biztonságának őrzése. Úgy fogalmazott: a kiskorúak jóval védtelenebbek és naivabbak, mint egy felnőtt ember, ezért válnak könnyebben áldozatokká. 

– Fontos, hogy a rendőrség minden bűnesetet felderítsen, megtörténjen a vádemelés, végül a bíróság az elkövetőket elítélje, mert így a szabadságvesztés letöltése alatt sem tudnak újabb bűncselekményt elkövetni. Emellett elriasztó hatása lehet az ítéletnek, hogy mások is tartózkodjanak az ilyen bűnelkövetéstől – mondta Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence politikai sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztérium épületében 2022. 03. 02-án (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.