„Az amerikai nagykövet szalonképessé tenné Gyöngyösi Mártont”

Tamir Wertzberger, az izraeli Likud nemzetközi koordinátora szerint a Jobbik és elnöke továbbra is antiszemita.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 13:46
Gyöngyösi Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló volt látni Gyöngyösi Mártont kipával a fején egy széderesten az amerikai nagykövet társaságában – fogalmazott lapunk megkeresésére Tamir Wertzberger. A legnagyobb izraeli kormánypárt, a Likud nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora szerint ugyanis

 

Gyöngyösi Márton az elmúlt évtized egyik leginkább antiszemita alakja Magyarországon.

 

– Az ő véleménye alapján én magam is nemzetbiztonsági kockázatot jelentek, elvégre kettős állampolgárságom van – emlékeztetett.

Tamir Wertzberger
Tamir Wertzberger, a legnagyobb izraeli kormánypárt, a Likud nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora. Fotó: Facebook

Azzal kapcsolatban, hogy elhiszi-e a jobbikos politikus és pártja „megváltozását”, rámutatott, ez nem hit, hanem tények kérdése – márpedig azok azt bizonyítják, hogy mi sem változott. – Az elmúlt években a Jobbik azt hajtogatta, hogy megváltozott, de valójában semmit nem tettek. A párt összes problémás politikusa, akik a múltban rendkívül súlyos kijelentéseket tettek a zsidók ellen, még elő is léptek. Gyöngyösi Márton például, aki 2012-ben még listázta volna a zsidókat, korábban csak egyszerű parlamenti képviselő volt, ma már a párt elnöke! – magyarázta. 

 

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a Jobbik nemhogy megváltozott, de még jutalmazta is az antiszemitákat.

 

Emlékeztetett rá, hogy sok más európai pártnak is voltak antiszemita nézetei, például a '90-es években a Svéd Demokraták is botrányokba keveredtek. Viszont úgy véle, a különbség az, hogy ezek a pártok képesek voltak végigjárni egy hosszú és őszinte folyamatot, amelynek során az új generáció megtisztította az alakulatot a problémás politikusoktól. – Csakhogy ez több mint harmincévnyi munka volt, ahol lecserélték a párt tagjait – de a Jobbiknál nem ez a helyzet – vont párhuzamot.

 Tamir Wertzberger szerint két okból is rossz ötlet volt David Pressman amerikai nagykövettől, hogy meghívta Gyöngyösi Mártont a széderestre: egyrészt amiatt, amit a politikus jelképez, másrészt mert ezzel tenné szalonképessé.

 

Nem támadhatod Orbán Viktor miniszterelnököt egy félmondatért, amely szerinted antiszemita, majd hívhatod meg Gyöngyösi Mártont egy széderestre. A kettő kizárja egymást

 

– figyelmeztetett.

A Likud Magyarországon élő koordinátora szerint a meghívásnak tisztán politikai okai voltak: mégpedig, hogy a Jobbik is csatlakozott az Orbán Viktor leváltására alakult baloldali koalícióhoz. – A ballibelárisok pedig melegen ölelték őket keblükre – tette hozzá. Úgy vélte, hogy a zsidókérdésnek és antiszemitizmusnak pedig a politikán felül kellene állnia.

 

Egyértelmű próbálkozás ez arra, hogy elfogadhatóvá tegyenek egy egyébként megosztó pártot és politikust!

 

– zárta véleményét.

Borítókép: Gyöngyösi Márton az amerikai nagykövettel a széderesten. (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.