időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Izraeli reakció a Gyöngyösi-botrányra: minden érintkezést elítélnek a Jobbikkal

Magyar Nemzet
2023.04.14. 17:59 2023.04.14. 18:41
Izraeli reakció a Gyöngyösi-botrányra: minden érintkezést elítélnek a Jobbikkal

Egy közismert izraeli újságíró teljesen elképedt azon, hogy David Pressman együtt ünnepelte a széder estét Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökével. A történtekre az izraeli külügy is reagált.

Gilad Zwick, izraeli újságíró felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a Jobbik elnöke ott lehetett azon a bizonyos széderesten.

„Ó szégyen, ó szégyen: egy antiszemita (mások nácinak is mondanák) a széder-asztalnál a Biden-adminisztráció pártfogása alatt!” – idézte Zwick egyik Twitter-bejegyzését a Mandiner. 

Az újságíró több bejegyzést is szentelt az esetnek, s felhívta a figyelmet Gyöngyösi korábbi kijelentéseire. Emlékeztetett rá, hogy az egyébiránt zsidó származású Davis Pressman, magyarországi USA-nagykövet látta vendégül a „szélsőjobboldali Jobbik párt elnökét széder-este. 2012-ben Gyöngyösi arra szólított fel, készülni kell a »zsidók listázására«, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Pressman úgy védekezett, hogy éppen azért hívta meg Gyöngyösit, mert antiszemita.

Az újságíró egy másik bejegyzésében holokausztrelativizálással is megvádolta Gyöngyösi Mártont.

Felidézte, hogy Gyöngyösi korábban azt mondta, „fantasztikus üzlet lett játszani a számokkal”, a zsidó nemzeti tragédia 400 ezer magyarországi halottjára utalva. Amikor pedig kárpótlási per indult a MÁV-val szemben a deportálások miatt, Gyöngyösi azt üzente a holokauszt túlélőinek, hogy „pénz után kutatnak, a tűzzel játszva”.

Zwick emlékeztetett arra is, a jobbikos politikus a náci Németországhoz hasonlította Izraelt, emellett felidézte Kulcsár Gergely jobbikos politikus cipőbe köpési akcióját, de kitért arra is, hogy ez a párt most a jelenlegi, Orbán Viktor vezette magyar kormány ellenében egyesült ellenzék része.

„Biden és a baloldal elítéli Orbán nacionalizmusát – olyannyira, hogy hajlandóak összefogni nyomorult antiszemitákkal is.

Az izraeli külügy is elítélte a történteket

Az újságíró ezt követően az izraeli külügyet is felkereste, hogy megtudja, mit gondol a diplomáciai testület a történtekről, amelyre érkezett választ meg is osztotta.

Mint írta, „azután az este után, amikor az antiszemita vezért és holokauszttagadót vendégül látta Biden nagykövete Budapesten, a külügyminisztérium éles tüskét szúrt a Fehér Házba:

»Izrael állam folyamatosan elítéli és kerül minden érintkezést a szélsőséges-szélsőjobboldali Jobbik nevű párttal és tagjaival az antiszemita és Izrael-ellenes álláspontjuk miatt«.”

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Facebook)

 

Amerikai szankciók

A Jobbik is viszi a háborúpárti plakátkampányt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.