Már emelt támogatást kapnak a külhoni gyermekek és fiatalok

Már lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program megemelt összegű oktatási-nevelési támogatására, erre a határon túli magyar családoknak május 24-ig lesz lehetőségük. Az évi százezer forintos támogatás azoknak a határon túli bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolás diákoknak, valamint főiskolai és egyetemi hallgatóknak jár, akik az adott tanévben szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

2023. 04. 11. 11:45
null
Fotó: Borbath Aron Forrás: Facebook/Potápi Árpád János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, ennek értelmében az eddigi évi 22 400 forintról százezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása – erről tartott kedden délelőtt sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János a program részleteit ismertetve elmondta, azoknak az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolás diákoknak, valamint főiskolai és egyetemi hallgatóknak jár a támogatás, akik az adott tanévben szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

Ennek köszönhetően mintegy 220 ezer gyermek és fiatal részesül évente támogatásban. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok a nehéz háborús helyzet miatt idén januárban már az előző tanévre megkapták az egyszeri 100 ezer forintos támogatást. Ez mintegy 19 ezer gyermeket érint. A Szülőföldön magyarul program célja, hogy ösztönözze a határon túli magyar és a vegyes házasságban élő családokat, hogy a gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák. Ezzel a fiatalok nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.

Potápi Árpád János kifejtette: a támogatási kérelmet keddtől ajánlott küldeményként lehet benyújtani, az utolsó postára adási dátum pedig 2023. május 24. Így kérésre ezúttal négy hét helyett hat hét áll rendelkezésre a benyújtásra, majd az elbírálást követően a támogatást banki átutalással folyósítják.

Minden régióra külön felhívást hirdettek, amely tartalmazza azt a címet, ahová az ajánlott levelet el kell juttatni. A támogatás bruttó összeg, van ugyanis olyan utódállam, ahol a százezer forintból még adózni kell.

A Szülőföldön magyarul program két évtizede indult, és eleinte azoknak a határon túli családoknak juttattak támogatást minden gyermek után, ahol a diák magyar nyelvű iskolába jár. Később a támogatottak köre bővült, a programba 2010-től bevonták az óvodásokat, majd 2021-től a bölcsődéseket is, illetve abban az évben a hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra emelték.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a kormány nemzetstratégiai célokat a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem ad fel, márpedig az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának garanciája.

Az anyanyelvi oktatásról kifejtette: a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni magyar oktatási hálózatot. Ötven magyar középiskola, kollégium és szórványkollégium, nyolc külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény, magyar kar működtetéséhez nyújtanak állandó támogatást. A Nemzeti újrakezdés programban támogatják az oktatási fejlesztések, programok, rendezvények megvalósítását, évi több mint háromszáz tevékenységről van szó. Emellett a magyar kormány több mint 1200 oktatási célú külhoni beruházás megvalósításához járult hozzá, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program révén pedig csaknem kilencszáz óvoda és bölcsőde épül, jön létre, illetve újul meg a külhonban.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: Facebook/Potápi Árpád János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.