Nem ússzuk meg szárazon, a fél országra kiadták a figyelmeztetést + videó

Egy hullámzó frontrendszer miatt hazánktól délnyugatra mediterrán ciklon képződik, ami pénteken a Kárpát-medence térsége fölé érkezik. Ennek következtében felhős, csapadékos időjárásra van kilátás.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 04. 14. 7:04
null
Felsõmocsolád, 2023. április 2. A felújított Kacskovics–Bánó-kastély parkjának részlete esõben, a Somogy vármegyei községben. Az 1810 és 1814 között épült kastélyt 1949-ben lefoglalta az állam és a termelõszövetkezet irodájaként használták évtizedeken át. A Bánó család leszármazottai 1997-ben visszavásárolták a lepusztított épületet és tíz éves munkával helyreállították, a parkjával együtt. A felújított épület ma Bánó Mária Kastélyszállóként (másként a Bánó Birtok) mûködik. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlnyomóan borult lesz az ég, délnyugat felől kiterjedt csapadéksáv érkezik, aminek súlypontja délutánra az ország északkeleti felére helyeződik át.

Eközben dél felől szakadozik, többfelé csökken a felhőzet. Az észak felé vonuló csapadékzóna mögött kis számban záporok, zivatarok is érkezhetnek.

Kiadós csapadék az Észak-Dunántúlon várható. A szél többfelé élénk, néhol erős lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 6 és 12, másutt 13 és 19 fok között valószínű. Az északkeleti megyékben néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

A nyugati országrész feletti csapadékzónából éjfélig a nyugati, északnyugati megyékben tartós, áztató eső várható. Területi átlagban 30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 50 milliméter körüli csapadék is hullhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A késő délelőtti, déli órák környékén északkeleten válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához. Késő délután, este a déli határhoz közel eső részeken dél, délnyugat felől sodródhatnak be zivatarok.

A zivatarokat óránként 50–60 kilométeres sebességet elérő szélerősödés és apró szemű jég kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyére, eső miatt Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyére, másodfokú figyelmeztetést pedig Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Újabb mediterrán ciklon

A pénteken még felettünk örvénylő mediterrán ciklon szombatra távozik északi irányban. Térségünkben továbbra is előfordulhat csapadék, de már inkább záporok, zivatarok lesznek jellemzők. Vasárnap már ezek esélye is csökken, de délnyugatra újabb mediterrán ciklon jelenik meg, amely befolyásolja majd a jövő hét első napjainak időjárását. Nő a csapadék valószínűsége ezekben a napokban, de lehűlésre egyelőre nem kell számítani.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.