Neptun-kóddal vezette félre az egyetemistákat egy troll

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) átmenetileg leállította a rendszert.

Magyar Nemzet
Forrás: hwsw.hu2023. 04. 29. 9:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 26-án este több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) átmenetileg leállította a Neptun rendszert. Az intézmény az újraindításig a hallgatók türelmét kérte, illetve felhívta rá a figyelmet, hogy a rendszeren belül érkező hamis e-mailekre semmiképpen ne válaszoljanak. Az ügyben a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek voltak, akik trágár nyelvezetű, a Telex nevével visszaélő üzeneteket kaptak – írja a Hwsw.hu

A portál azt írta, másnap az intézmény újabb tájékoztatást tett közzé honlapján arról, hogy 

a vizsgálatok alapján az elkövetők egy ELTE-s Neptun-kóddal és jelszóval visszaélve tudtak hamis üzeneteket kiküldeni.

Az intézmény megtette a szükséges lépéseket, és blokkolta az érintett Neptun-hozzáférését, majd a rendszer webes felületét újra elérhetővé tette mind az oktatók, mind a hallgatók számára.  

Az ELTE a honlapján közzétett közleményen kívül egyelőre nem szolgált további információkkal, így többek közt azt sem tudni, hogy az üzenetekben említett adatlopásra tett utalás mennyire hordoz valódi tartalmat, és történhetett-e tényleges adatszivárgás.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.